Kizárólag tiszta elektromosságot használ a Volvo kínai gyára

Egy újonnan aláírt szállítási szerződéssel 100%-ra nőtt a megújuló forrásból származó elektromosság aránya a Volvo legnagyobb kínai gyárát működtető energiamixben, évi mintegy 11 000 tonna szén-dioxid kibocsátását megelőzve a járművek termelése során. A csengtui létesítmény eddig sem tartozott a legszennyezőbb autógyárak közé, hiszen a mostani megállapodásig 70%-ban támaszkodott tiszta elektromosságra, ám a kínai kormány eltökélt szándéka csökkenteni az iparhoz köthető üvegházhatású gázok emisszióját, és a Volvo klímavédelmi intézkedési között is jól mutat a maradék 30 százalék megtisztítása. Az elektromosság körülbelül kétharmada a közeli vízerőműből érkezik, míg a maradék napelemekből, szélturbinákból, és más megújuló forrásokból származik.

A kínai tulajdonban lévő svéd autógyártó 2025-re teljes egészében klímabarát módon szeretné előállítani autóit, s már jó úton halad ezen célkitűzés teljesítése felé, hiszen a mostani mérföldkővel a globális gyártóhálózatát 80%-ban megújuló energia táplálja. A Volvo állítása szerint Európában már nincs is olyan gyára, melynek termelése az áramellátáson keresztül hozzájárulna az éghajlatváltozáshoz.

A 2040-re kitűzött teljes vállalati klímasemlegesség azonban még odébb van, hiszen ahhoz az is szükséges, hogy a járművei életciklusának egyetlen szakaszához se tartozzon kibocsátás, azaz a Volvonak le kell mondania a belsőégésű motor használatáról. Hosszú távon ez is tervbe van véve, de 2025-re egyelőre csak az összes értékesítés felét teszik majd ki a tisztán elektromos meghajtású modellek.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.