HALLASSUK A HANGUNK!

Írd alá Te is a GEVA (Global EV Alliance) nyilatkozatát!

Öt kúton akar vízbontással hidrogént termelni a Nikola

Az amerikai Nikola Motors nevű gyártót elsősorban arról ismerjük, hogy üzemanyagcellás és akkumulátoros kamionok gyártását tervezik. A cég amelynek részvényeit június 4-től bárki megvásárolhatja a tőzsdén, a honlapján jelentette be, hogy több mint 30 millió dollár értékű szerződést kötött a norvég Nel nevű vállalattal hidrogén elektrolízissel történő előállítására alkalmas berendezések gyártására.

A Nikola a most megrendelt berendezésekkel az első öt hidrogén töltőállomását kívánja felszerelni, így közvetlenül a töltőállomásokon tud majd hidrogént előállítani. A berendezések kapacitása napi 8 tonna, azaz összesen az 5 helyszínen 40 000 kg hidrogént tudnak majd maximálisan gyártani.

(Fotó: Nikola)

Trevor Milton, a Nikola Corporation alapítója elmondta, hogy az öt nagy teljesítményű hidrogén előállító és töltő állomással több államot és fontosabb teherfuvarozási útvonalat fednek majd le. Az elektrolízissel vízből hidrogént gyártó berendezéseket a Nel Norvégiában jelenleg építés alatt álló gyárában készítik majd el. tette hozzá Jon André Løkke, a Nel vezérigazgatója.

1 kg hidrogén előállításához 55 kWh elektromos energiára és 9 kg vízre van szükség. A napi 40 tonna hidrogén előállításának elektromos energiaigénye tehát 2,2 MWh és 360 000 liter víz.

Sorozatgyártású üzemanyagcellás kamionok hiányában egyelőre nincs adatunk a hidrogén fogyasztásról, a sorozatgyártású személyautók esetében azonban kb. 0,8 kg/100 km fogyasztással számolhatunk. Azaz 100 km megtételéhez 44 kWh elektromos energia befektetése szükséges, amivel egy tisztán elektromos, akkumulátoros személyautó 2-300 km-t tud megtenni, víz felhasználása nélkül.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.