Már 1943-ban tudták, hogy a szemétszállítást villanyautóval kellene végezni

A villanyautosok.hu rendszeres olvasói számára bizonyára közismert,  hogy a villanyautózás nem újdonság. Elektromos hajtású járművek már a 19. század végén is léteztek, de a kor embere akkor is félt a változástól: sem elektromos, sem belsőégésű motorral hajtott autóért nem akarta feladni a lovat. „Ha azt kérdeztem volna az emberektől, hogy mit akarnak, akkor azt mondták volna, hogy egy gyorsabb lovat.” – hangzik Henry Ford elhíresült mondása. A gyorsabb ló helyett végül mégis lett gyorsabb autó, de az új meghajtási rendszerek sokáig keresték a helyüket.

Ezúttal Balla János Autós ABC címmel 1943-ban megjelent könyvéből kaptunk egy érdekes oldalt fotózva olvasónktól, Molnár Istvántól. Érdekes, de egyben szomorú is belegondolni, hogy már 1943-ban felismerték, hogy bizonyos felhasználásra, például szemétszállításra vagy csomagkihordásra jobb megoldás az elektromos autó, hiszen a hagyományos motorok rosszul viselik a sok különösen rövid utat, a rengeteg leállítást és beindítást, ennek ellenére még ma sem általános, hogy elektromos járműveket használjanak ilyen célra. Akkoriban a magas üzemanyag-fogyasztás volt a fő érv a belsőégésű motor ellen, ma a környezetszennyezés, de a változáshoz egyelőre mindkettő kevés volt.

EZT OLVASTAD MÁR?  Bemutatta a BMW az új i8 Coupé és i8 Roadster hibrideket

„Nemcsak a benzin pótlására, de különleges szerkezete és bizonyos előnyei miatt városi üzemben életképes a villamosautó is. Különösen kihordó, szeméthordó autóknál, ahol az egyes megállóhelyek sűrűsége miatt a motor üresjárata és igen nagyszámú indítási a benzinfogyasztást különösen megnöveli.  Ilyen üzemű autóknál úgyszolván a villamosautó az, amely a lassú járás és igen sok megállásnál mindig csak annyi energiát fogyaszt az akkumulátorból, amennyi az út megtételére szükséges” – írta Balla János 1943-ban. Köszönjük olvasónknak a remek találatot.

Idézet Balla János Autós ABC című 1943-as kiadású könyvéből (Fotó: Molnár István)
Balla János 1943-as Autós ABC című könyve a villanyautózásról is tartalmaz egy bekezdést (Fotó: Molnár István)

Elektromos autót használsz?