Új ABB töltőgyár épül

A gyakorló villanyautósok jól tudják, hogy mit sem érnek a nagy akkus, hatékony elektromos autók, ha nem áll rendelkezésre megfelelő töltőhálózat. Ezért egy új létesítmény, ahol töltőoszlopokat fognak gyártani legalább annyira fontos, mint egy új autógyár építése. Ezúttal az ABB jelentette be egy új, 16.000 négyzetméteres létesítmény építkezésének megkezdését. Az új gyár 30 millió dolláros beruházással fog megépülni Olaszországban.

Az új San Giovanni Valdornoban épülő létesítmény nem csak villanyautó töltőinfrastruktúrához szükséges berendezéseket gyártanak majd, de a cég globális központja is lesz egyben. A gyárban a tervek szerint 2021 végén kezdik meg a termelést.

Az új üzem az ABB egyenáramú (DC) töltőinek teljes portfólióját gyártja majd az akkumulátorral rendelkező elektromos járművek számára, a háztartási rendszerektől kezdve a közterületen telepített nyilvános töltőoszlopokon keresztül a  városi tömegközlekedéshez használatos berendezésekig, valamint elősegíti az ABB növekedését és innovációját az e-mobilitás területén.

Giampiero Frisio, az ABB Smart Power divíziójának vezetője a beruházás kapcsán elmondta: „A mai nap jelentős mérföldkő az e-mobilitás üzletágunk számára. Az ABB-nél több mint egy évtizede dolgozunk az ágazat fejlesztésén, és ez a korszerű új létesítmény jelentős mértékben fog hozzájárulni a nulla kibocsátású elektromobilitás felé történő globális elmozduláshoz.”

A gyárban 3200 négyzetméteres terület jut majd a K + F tevékenységekre is, ahol fejlesztés és prototípus készítés zajlik majd, melynek középpontjába az innovatív megoldások, az új szoftverek és a termékek életciklus-menedzsment eszközeinek megvalósítása kerül.

Az ABB új Olaszországban, San Giovanni Valdranoban épülő üzemének látványterve (fotó: ABB)

A környezeti hatások csökkentéséhez a létesítmény tetején elhelyezett napelemes rendszerrel, valamint az optimalizált fűtési- és hűtési rendszer alkalmazásával a gyáregység saját maga is hozzájárul majd, amit természetesen kiegészít az alkalmazottak, logisztikai és értékesítő, valamint szolgáltató csoportok számára bevezetni tervezett elektromos járműpark is.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.