Főoldal » elektromos teherautó » Kukásautókban is hasznos lehet az önvezető technológia

Kukásautókban is hasznos lehet az önvezető technológia

A Daimler japán leányvállalata által fejlesztett Fuso eCanter SensorCollect koncepció kiváló példája annak, hogy miként lehet a legfejlettebb autóipari technológiákkal az olyan kevésbé népszerű szegmensek járműveit is intelligensebbé és hatékonyabbá tenni, mint a kukásautók. A FUSO Future Innovation Lab eseményen bemutatott szemétszállító a tisztán elektromos meghajtású FUSO eCanter kisteherautóra épül, melyből több mint 160 példány fut az utakon Európa tizenegy országában, valamint Japánban és az Egyesült Államokban.

Ám mint a neve is utal rá, ez a fejlesztés kamerákkal, LIDAR-ral, ultrangos érzékelőkkel, és szuperpontos GPS-szel van felszerelve, ami lehetővé teszi számára az önálló tájékozódás az utcák objektumai között. Azért persze ott még a japán technológia sem tart, hogy mostantól emberi munkaerő nélkül végezzék a hulladékgyűjtést az önvezető kukásautók – habár a koncepció szenzorrendszere megengedi az utcákban való alacsony sebességű közlekedést emberi segítség nélkül, a működési területig valakinek el kell vezetni az autót. A jármű számára egy érintőképernyőn lehet parancsokat adni, többek között arra utasítani, hogy folyamatosan kövesse a kukák kiürítését végző személyt.

A vállalat elképzelései szerint az önvezető rendszer oly módon tenné hatékonyabbá a hulladékgyűjtést, hogy így nincs szükség két (vagy három) dolgozóra a munka elvégzéséhez, hiszen amíg házról-házra jár az ember, a gép a sofőr szerepét kiváltva megy utána. Ha azonban nem szeretnénk valakit megfosztani a munkájától a mesterséges intelligencia miatt, akkor maradhat is az eredeti létszám, így pedig több fő jut a kukák tartalmának ürítésére. A technológia emellett biztonságosabbá is teszi a munkavégzést, hiszen egy ekkora járműnél nem könnyű az egész környezetet figyelemmel tartani, és azonnal reagálni veszély esetén.

Hasonlóképpen működő önvezető kukásautót egyébként már a Volvo is mutatott be korábban, ám azt a monstrumot nem villanymotor mozgatta, így pedig nem látnánk szívesen a lakótelepek közepén.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.