Hyperion XP-1: 1600 kilométer egy töltéssel

Nem sok vállalatot tudnánk említeni, mely hosszú éveken keresztül fejleszti a világ egyik legkülönlegesebb alternatív meghajtású járművét, majd a bemutató után a vezérigazgató azt nyilatkozza, hogy az autó igazából egyáltalán nem nagy szám, sokkal inkább az általa jelképezett gondolkodásmód a lényeg. Ez a helyzet a kilenc évvel ezelőtt alapított Hyperionnal, mely eredetileg az áprilisi New York-i Autószalonon rántotta volna le a leplet a hidrogén által hajtott XP-1 hiperautóról, de a prezentációra végül csak tegnap került sor online formában. A kaliforniai székhelyű Hyperion önmagát elsősorban energetikai cégnek mondja, és nem is kíván komolyabban megismerkedni az autógyártás fortélyaival, leszámítva azt a 300 példányt, ami az XP-1-ből készül 2022 elején.

Az üzemanyagcellás fejlesztés Angelo Kafantaris vezérigazgató szerint egyetlen célt szolgál: felhívni az emberek figyelmét a hidrogénalapú közlekedés lehetőségeire, és ösztönözni más vállalatokat a szükséges infrastruktúra kiépítésére. Az XP-1 mindössze az első fejezet egy újabb vállalat történetében, mely a hidrogént látja az elsődleges energiahordozóként a jövő számára. A töltőhálózat kiépítésében maga a Hyperion is ki fogja venni a részét, de erről csak később árul el részleteket.

Az autó legfontosabb jellemzői közé tartozik a hatótávolsága, ami egyetlen töltéssel akár 1626 kilométer is lehet (55%-ban városban, 45%-ban pedig autópályán vezetve a járművet). Az ultrakönnyű összkerekes hajtásrendszer és a titán-karbon karosszéria sokat dob az XP-1 fürgeségén, így a sebességmérő egészen 356 km/h-ig tud pörögni, és a 100 km/h-ra való gyorsulás is körülbelül 2,2 másodperc alatt teljesíthető.

Azt egyelőre nem tudni, hogy pontosan mennyibe fog kerülni egy ilyen járgány, de a vételár a választott teljesítménytől is függ majd – a legerősebb változat körülbelül 1000 lóerő leadására lesz képes. Ám aki nem sajnálja rá a több millió dollárt, az űrtechnológiát is beparkol a garázsába, mivel a Hyperion számos olyan, a NASA által használt hidrogénes megoldást ültetett át autójába, melyek most először kelnek életre az űriparon kívül.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.