Ismét az elektromos Corvette-től hangos a sajtó

Elképzelhető, hogy a General Motors terveire tett utalást Joe Biden, a demokrata párt elnökjelöltje a nemrég közzétett kampányvideójában, melyben saját 1967-es Corvette-jét mutatja meg a kameráknak. Biden szerint az amerikai autók ismét a világpiac élvonalába kerülhetnének, ám ehhez az szükséges, hogy az autógyártók átálljanak elektromos meghajtásra. Majd a felvétel végén hozzáteszi, hogy tudomására jutott, hogy készül az elektromos Corvette, ami akár 200 mérföld/órás sebességgel is képes száguldani.

A végsebesség most kevésbé érdekes, hiszen a 320 km/h nem annyira meglepő egy Corvette esetében, a villanyos hajtás viszont annál inkább. Egyelőre nem tudni, hogy valóban egy közelgő Chevrolet villanyautóról beszélt-e az Egyesült Államok korábbi alelnöke, vagy valami egészen másra gondolhatott, de elektromos Corvette-ről már korábban is voltak pletykák, amiket tovább tüzelt az, hogy a gyártó levédette az E-Ray elnevezést. Az újságírók kérdésére a General Motors annyit reagált, hogy nem szeretne semmit hozzáfűzni, de azért nagyra értékeli Biden kedves szavait a vállalatról. Ezzel szemben a Detroit Free Press belső forrásokra hivatkozva azt írja, hogy bizony valóban készülőben van egy tisztán elektromos Corvette, ám az érkezésének időpontja egyelőre bizonytalan.

Genovation GXE

Néhány autós hírportál szerint az sem kizárt, hogy az E-Ray elnevezés egy hibrid hajtásláncra utal, hiszen az autógyártók előszeretettel egészítik ki villanymotorral belsőégésű motoros rendszereiket, így növelve azok teljesítményét. Azt pedig már rég megtanultuk, hogy az „elektromos” szót nagyon sokan nagyon sokféleképpen szokták használni.

A harmadik, és talán legvalószínűtlenebb jelentés Biden szavai mögött a Corvette Grand Sportból született Genovation GXE átalakítás, de ez már egy évek óta ismert villanyautó, nem pedig egy közelgő újdonság. A General Motors mostanság hangoztatott elektromobilitási terveiben mindenesetre nincs nyoma tisztán elektromos sportautónak, de az is lehet, hogy a gyártó megirigyelte a Ford merészségét, és villanyos crossovert csinál a lassan 70 éves legendából.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.