Ausztriában épülhet Fisker villanyautója

A Magna Steyr grazi létesítményében kerülhet gyártásba Fisker januárban bemutatott tisztán elektromos sportterepjárója, az Ocean. A tárgyalások még jelenleg is folyamatban vannak a felek között, ám Fisker pénteken a Reuters újságíróinak elárulta, hogy várhatóan a következő hónapokban sikerül megegyezni az együttműködés részleteiről, és megszületik a végleges szerződés. Ezt a Magna is megerősítette, de nem fűzött hozzá további kommentet. Jelenlegi tervek szerint a villanyautó termelése 2022 utolsó negyedévében kezdődne. Fisker azt is elmondta, hogy az Ocean amerikai és kínai gyártásához is keresi a megfelelő vállalatokat.

A legutóbbi híresztelések szerint a dán formatervező és vezérigazgató a Volkswagennel is egyeztetésekbe kezdett a MEB padlólemez használatának lehetőségéről az Ocean alatt, ám ennek előrehaladásáról nem érkezett információ. Ha sikerülne Henrik Fiskernek hozzáférést kapnia a VW moduláris platformjához, akkor az ő autógyártója lenne a második vállalat a német konszernen kívül, mely használhatja a technológiát. Az első az e.Go volt, de a start-up pénzügyi helyzetét tekintve elég esélytelennek tűnik, hogy ez az együttműködés megvalósuljon.

A gyártás kiszervezése nem meglepő lépés egy saját gyárlétesítménnyel nem rendelkező start-up számára, de a kifejezetten ezzel foglalkozó Magna Steyr segítségét már nagy autógyártók is kérték. Grazban készül többek között a Mercedes-Benz G osztálya, a BMW Z4 G29, a Toyota Supra, valamint a Jaguar E-Pace és I-Pace is.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.