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
auto
2024. 04. 18. csütörtök

A Ford alapítványának 2003 óta futó Ford Driving Skills for Life elnevezésű közlekedésbiztonsági programja 2013-óta már Európában is működik, és a tavalyi Covid szünet után most szeptemberben itthon is folytatódik. Az ingyenes, fél napos vezetéstechnikai tréningre 18-26 év közötti fiatalokat várnak, jelentkezni pedig a mai naptól lehet a http://www.drivingskillsforlife.hu weboldalon, összesen 200 szabad hely van.

Kijózanító statisztikák, új rendőrségi bónuszprogram, és a villanyautók a fókuszban. Mondjuk a részleteket.

Jobban oda kell figyelni rájuk

Közhelynek számít, hogy a fiatalok őrült módjára, félelemérzet nélkül vezetnek, de a statisztikák sajnos azt mutatják, hogy feltűnőn magas a számuk a balesetek részesei között, szóval valami alapja van a feltételezésnek. 200 ezer 25 évnél fiatalabb honfitársunknak van jogsija, és a számok azt mutatják, hogy

a balestek 15%-át okozzák ők, a sérültek között pedig még magasabb, 25% az arányuk. Évente 70-90 fiatal hal meg közúti balesteben Magyarországon.

Óberling József, ORFK-OBB

Az évi 5000-5500 25 év alatti sérült egyébként úgy jön ki, hogy sokszor nem csak az incidens oka, de sérültje is fiatal – egészítette ki a számokat Óberling József, az ORFK-OBB rendőr ezredese a csütörtöki sajtótájékoztatón. A Ford saját kutatása azt mutatja, hogy a 18-24 éves korosztályban,

a fiatalok 13%-a ül kocsiba egy buli után, 43% SMS-ezik, 36% telefonál és 11% néz videót, vagy szelfizik a mobilon vezetés közben.

Györke Orsolya, Ford

Ebben a korcsoportban Európában a vezető halálok az autóbaleset, ezért fókuszál rájuk a Ford programja – tette hozzá Györke Orsolya a program hazai vezetője. Hoffer Zsolt, a Hungarian Police Rally Team pilótája – aki egyébként szintén rendőr alezredes és a TEK vezetésbiztonsági szakértője – elmondta, hogy szerinte rendkívül fontos, hogy a gyermekekből tudatosan közlekedő felnőtteket képezzünk, és muszáj lépést tartani a technika fejlődésével. Egy villanyautó sokkal fürgébben, és hangtalanul gyorsul, amire jó ha felkészül a közlekedés többi szereplője is. Olyan egyszerű dolgok, mint a körülnézésnél a balra-jobbra-balra szabály még  fontosabbak lesznek ebben az új környezetben.

Hoffer Zsolt alezredes, vezetésbiztonsági szakértő, TEK

A beszélgetés során a Ford megosztotta a program részleteit is. Ebből megtudtuk, hogy 4 modulból áll a fél napos tréning:

  • Vészfékezés: a legtöbb fiatal autós  még soha nem nyomta be tövig a féket, nem tudja hogyan viselkedik, mennyi idő alatt áll meg a kocsija, ezért ezt élesben próbálhatják ki
  • Váratlan körülmények: a tesztautó hátsó kerekeire műanyag papucsot tesznek, amivel, a jeget, illetve a vizet szimulálják, így meg lehet tapasztalni milyen amikor alulkormányozott lesz, vagy megcsúszik az autó. Olyan szituációkra is felhívják a figyelmet, hogy mennyire kell figyelni egy kamion mellett, mivel az nem biztos, hogy lát minket a holttérben.
  • Műszaki alapismeretek: erre is külön modul van, mert amit elméletből tanulnak a jogsi megszerzéséhez, az nem mindig ragad meg
  • Figyelemelterelés: itt arra hívják fel a figyelmet, hogy mennyire veszélyes ha multitasking van a kocsiban. Az egyik gyakorlatnál a sofőrnek egy kanyargós pályán futnia kell egy szintidőt, majd megismétli a kört, de úgy, hogy közben egy megadott szöveget el kell küldenie telefonon.

Elektromos autók, vezetéstámogató rendszerek

A tréning során most először kiemelt figyelmet szentelnek az elektromos járműveknek, és itt nem csak az autókra gondolunk.  A különböző elektromos rollerek, scooterek akár 25 km/h sebességre is képesek, ezért ezek megismerése, biztonságos kezelése is a program része.

Szabó Attila a Ford ügyvezetője elmondta, hogy ma már nagyon jó elektronikus biztonsági rendszerek vannak az autóikban. A Copilot 360  Mach-e vezetéstámogató rendszere hamarosan más modellekben, később még a haszongépjárművekben is megjelenik majd és ez segít a sávban maradni, lassít ha elbambulunk. Lapunk kérdésére elmondta, hogy az autók modemje által közölt telemetriát – természetesen anonim, GDPR kompatibilis módon – elemzik, és azt látják országonként eltér mennyire használják az emberek ezeket a rendszereket. Ott, ahol sokat autópályáznak, például Németországban, jóval gyakoribb a használatuk.

Szabó Attila, a Ford magyarországi vezetője

Bár nem a biztonság kérdéséhez tartozik, de mint villanyautós oldal számunkra érdekes: a Ford adatai alapján például a Kuga PHEV tulajdonosok 70%-a naponta tölti a kocsit, és egy normál hétköznapon nem megy többet, mint az elektromos hatótáv.

Megkérdeztük azt is, mennyire vannak felkészülve az újdonsült villanyautó tulajdonosok az elektromos járművek nagy teljesítményére gyorsulására. Szabó úr elmondta, hogy a demó autóik mind maximális felszereltségű változatok, ahol a tesztvezetés során lehetőség van mind a teljesítmény, mind a vezetéstámogató rendszerek kipróbálásra.

Balról jobbra: Györke Orsolya, Szabó Attila, Óberling József és Hoffer Zsolt.

Óberling József ezredes úrnál érdeklődtünk arról is, a baleseti statisztikáknak létezik-e bontása az autók évjárata szerint. Arra voltunk kíváncsiak, a gyakorlat mutatja-e, hogy a modernebb, vezetéstámogatókkal felszerelt kocsik biztonságosabbak-e. Sajnos nemleges választ kaptunk, de a rendőrség képviselője szerint is érdemes lenne megvizsgálni a számokat erről az oldalról, úgyhogy reméljük a jövőben készül majd ilyen kimutatás.

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.