Főoldal » elektromos autó » elektromosautó-akkumulátor » Tűzveszélyes akku lehet a Chevy Bolt gyártás szüneteltetése mögött

Tűzveszélyes akku lehet a Chevy Bolt gyártás szüneteltetése mögött

Ideiglenesen leállította a General Motors a Chevrolet Bolt és Bolt EUV modellek gyártását. A leállás oka kezdetben chiphiány lehetett, azonban időközben az akkumulátor cserére vonatkozó visszahívást kiterjesztették a Bolt eddig legyártott összes példányára, így a gyártást egészen addig szüneteltetik, amíg az LG Energy Solution (korábban  LG Chem) nem tud biztonságos akkumulátorokat szállítani.

Rendszeres olvasóink számára bizonyára nem újdonság, hogy a General Motors első körben több, mint 70.000 darab 2017 és 2019 között gyártott Chevrolet Bolt modellt hívott vissza akkumulátor cserére, majd a visszahívást kiterjesztette a 2020-2022 modellévekre is, azaz gyakorlatilag minden egyes a gyártósorról eddig legördült autóban akkumulátort kell cserélni. A visszahívást megelőzően, több autó kiégett, a tűz pedig az akkumulátorokból indult. A GM akkubeszállítója ugyanaz az LG Chem (ma már LG Energy Solution), amely a Hyundai tűzeseteivel is kapcsolatba hozható.

A visszahívások végrehajtását meg is kezdték augusztus közepén. Az idősebb autók tulajdonosai örömmel vették tudomásul, hogy az akku cserét követően kb. 8%-os hatótávnövekedést tapasztaltak, melynek oka nem a kiszerelt akku degradációja, hanem az eredetinél nagyobb kapacitású, fejlettebb kémiával rendelkező akkumulátor beépítése. Természetesen számukra már önmagában az is előnyös, hogy használt helyett új akkut kapnak, amelyre a 8 év vagy 100.000 mérföld (160.000 km) garancia is újraindul.

Az akku cserék megkezdését követően érkezett a hír arról, hogy a visszahívást kiterjesztik minden autóra, így az eredetileg tervezett 70.000 példány helyett 142.000 autóban fognak akkumulátort cserélni. Joggal merül fel azonban a kérdés, hogy ha a gyártást le kellett állítani – mivel a jelenleg szállított akkumulátorok új autókba beépítése sem biztonságos -, akkor az akku csere kampányban beszerelt akkumulátorok hogyan lehetnek megfelelők?

A The Verge beszámolója szerint Daniel Flores, a GM szóvivője elmondta, hogy nem csak a gyártást, de az akkumulátor cseréket is leállították addig, amíg nem győződnek meg teljes biznyossággal arról, hogy az LG már hibamentes termékeket szállít. A leállás – és a 142.000 autó akku cseréjének szüneteltetése – akár hetekig is elhúzódhat, hiszen az első feladat az LG Energy Solution számára a gyártási problémák kiváltó okának megtalálása, a probléma javítása, a javítás alkalmazása a gyártósorokon, majd új, már hibátlan cellák legyártása. Mindezt hatalmas mennyiségben, hiszen az akkumulátort már 142.000 GM által gyártott autóban cserélni kell, amely önmagában több, mint 9 GWh kapacitást jelent, ezen kívül új LG akkura vár még kb. 82.000 Hyundai modell is.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.