HALLASSUK A HANGUNK!

Írd alá Te is a GEVA (Global EV Alliance) nyilatkozatát!

Elektromos lakóautót mutatott be a Knaus Tabbert

A Düsseldofban rendezett lakóautó kiállításon meglepő újdonságot mutatott be a Knaus Tabbert, egy elektromos, igaz wankel hatótávnövelővel ellátott lakóautót. A koncepciójármű egy Fiat Ducato alvázra épült. Az alvázban kényelmesen elfér a 35 kWh kapacitású akkumulátor, amely a WLTP mérési ciklus szerint kb. 90 kilométeres hatótávra lenne elegendő. Hogy ne kelljen ennyire sűrűn megállni a kb. 3 órás feltöltésre, a motortérbe a villanymotor mellett egy wankel generátort is beépítettek. A wankel motort a kis helyigénye, valamint a vibrációmentes működése miatt választotta a gyártó. A műszerfalon a sebességváltó helyére egy irányváltó panelt építettek, amelyen a megszokott fokozatok mellett lehetőség van a regeneratív fékrendszer kikapcsolására, amely csúszós úton lehet hasznos.

A lakóautó meghajtásáról egy 180 kW (241 Le) teljesítményű villanymotor gondoskodik, és természetesen a hatfokozatú manuális sebességváltót is eltávolították a hajtásláncból. A nagyfeszültségű akkumulátor előnye, hogy alkalmas a szabványos 230 voltos fogyasztók energiaellátásának biztosítására is, így a Knaus szerint normál használat mellett öt napig élhetünk komfortosan a lakóautóban külső áramforrás nélkül, nem csak a világítás, de a főzés és a fűtés energiaigényét is biztosítva.

A Knaus szerint egyre inkább fontos lesz alternatív hajtású lakóautók építése, mivel Európa nagyvárosai sorra tiltják majd ki a közeljövőben a dízelmotorral hajtott járműveket, egy elektromos lakóautóval viszont behajthatnak majd a belvárosokba az utazók. A későbbiekben a wankel motor helyett hidrogén üzemanyagcellás megoldással tervezik kiegészíteni az akkumulátort, ehhez azonban egyelőre nem megfelelő a hidrogén töltőállomás-hálózat.

A meghajtás módjától eltekintve a lakóautó alapját a Ti 650 MEG Vansation modell jelenti, amely három személyes, teljesen felszerelt konyhát, zuhanyzós fürdőszobát tartalmaz és két darab 95 literes víztartállyal (a friss víznek és a szennyvíznek) rendelkezik.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.