Főoldal » energia » Zsinóráramot termelő naperőművet épít a Siemens

Zsinóráramot termelő naperőművet épít a Siemens

A Siemens megkezdte a világ legnagyobb hidrogénnel és akkumulátorral kombinált naperőművének építését Francia Guyanában. A zsinóráram termelésére is képes erőmű egy 55 MW-os napelemparkot, egy 16 MW-os elektrolizálót, egy 3 MW-os üzemanyagcellát és egy 20 MW/38 MWh-s akkumulátort foglal magába. Ez a kombináció lehetővé teszi az üzemeltető számára, hogy minden nap reggel 8 és este 8 óra között 10 MW, az éjszakai órákban pedig 3 MW folyamatos áramellátást nyújtson a helyi áramszolgáltató részére.

Az erőmű látványterve. Kép: HDF Energy

A napelemek által megtermelt energia egy része közvetlenül a hálózatba fog kerülni, amelynek kiegyenlítését az akkumulátor fogja biztosítani, a felesleget részben az akkumulátor feltöltésére, részben pedig hidrogén előállítására használják majd. Az éjszakai órákban az üzemanyagcella veszi át a termelést, és gondoskodik a folyamatos 3 MW-os áramellátásról. A létesítmény 88 MWh-t képes hidrogén formájában eltárolni, így a teljes tárolókapacitás közel 130 MWh-t tesz ki.

A Siemens Energy lesz az erőmű kivitelezője és üzemeltetője, a többségi tulajdonosa azonban az infrastruktúra-fejlesztéssel foglalkozó francia Meridiam. A 170 millió euróból megvalósuló projekt építése szeptember végén kezdődött, és várhatóan 2024-ig fog tartani, majd ezt követően egy 25 évre szóló szerződés keretében értékesítik a megtermelt áramot az EDF részére.

A Meridiam ügyvezetője, Thierry Déau úgy nyilatkozott a cég sajtóközleményében, hogy ez a projekt lesz a világ legnagyobb olyan megújuló energiát termelő erőműve, amely hidrogént alkalmaz energiatárolásra. A létesítmény 100%-ban megújuló energiát fog használni, amely 10 ezer háztartást képes ellátni Francia-Guyana nyugati részén, méghozzá olcsóbban, mint a régió dízellel működő erőművei. Az erőmű az év minden napján, napi 24 órában lesz képes termelni, üvegházhatású gázok, füst, és zaj nélkül, és a közeli város, Saint-Laurent-du-Maroni áramszükségletének felét lesz képes előállítani.

Az egyik korábbi cikkünkben már részletesen bemutattuk, hogyan lehetséges megújuló energiával folyamatos áramellátást biztosítani, a Siemens erőműve, egy másfajta megközelítést alkalmazva ugyan, de a gyakorlatban is demonstrálja ennek megvalósíthatóságát.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

dr. Papp László (Sol Invictus)

Technológiai elemző, és a Villanyautosok.hu csapatának megújuló energiákkal, energiatárolással, illetve piaci trendekkel foglalkozó szakértője. Célja, hogy minél többek számára tegye egyértelművé, hogy a fenntartható jövő gazdaságilag is a legracionálisabb választás.