Mennyi villanyautó lehet a világ útjain?

Rendszeres időközönként beszámolunk a világ és Európa villanyautó eladásairól, de ezek mindig az aktuális időszak számai.

De hány villanyautó lehet összesen a világon?

Hógolyó

Az EV-Volumes.com weboldal számításai szerint idén augusztusban mérföldkőhöz értünk: most már több mint 10 millió tisztán elektromos autó van a világ útjain. A szerzők becslése szerint a legnagyobb darabszámban eladott márka a Tesla, amely szeptember végére 20%-ra növelte a részesedését ebből a tortából. Ez egybevág a mi számainkkal is, miszerint 2021 szeptember végéig összesen 2.027.116 autót adott el a gyártó, és ebben a nagyjából 2500 darab eredeti Roadster nincs is benne – de ez ilyen nagyságrendnél ez már csak kerekítési hiba.

A 10 milliós darabszám szép mérföldkő, de mindössze 0,8%-a a forgalomban lévő nagyjából 1,2 milliárdos személyautó flottának. Ezért szoktuk mondani, hogy ha a világ összes autógyára teljes kapacitással villanyautóra váltana, akkor is vagy 15 év lenne, mire lecserélnénk minden autót.

Annyira sajnos még nem állunk jól hogy évi 80 millió villanyautó készüljön, de az átállás üteme egyre gyorsul.

A konnektorról tölthető autók (BEV+PHEV) eladásainak változása. Forrás: EV-Volumes

Az EV-Volumes adatai szerint idén az első félévben minden hónapban 2-3-szor annyi konnektoros autó fogyott, mint tavaly, és ha a pandémia miatt valaki csak legyintene a 2020-as számokra, akkor érdemes felidézni, hogy a villanyautók egész jól tartották magukat, a növekedés pedig 2019-hez képest is hasonló nagyságrendű.

A növekedés regionális bontásban. Forrás: EV-Volumes

Európában az első fél évben több mint 1 millió tisztán elektromos és tölthető hibrid fogyott, ami 14% piaci részesedésre volt elég, a világon pedig több mint 2,6 milliót adtak el belőlük, ami 6% fölé tolta a mérőszámot. Ez a szám nagyon közel van ahhoz, amiről augusztusban, más források alapján, mi is beszámoltunk, és jól mutatja, hogy míg kontinensünk és Kína fej-fej mellett halad, az USA egyre jobban lemarad.

Éves szinten az oldal szerzői az eladások duplázódását várják, a 6,4 milliós eladási számból pedig több, mint 4 millió, azaz közel 70% tisztán elektromos lehet.

Idén több mint 4 millió tisztán elektromos autó fogyhat. Forrás: EV-Volumes

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.