Főoldal » elektromos autó » Meglepetés Berlinben – 4680-as akkupakk premier

Meglepetés Berlinben – 4680-as akkupakk premier

Bár sajtót sajnos nem hívott a Tesla a Berlini gyár mai nyílt napjára, a mintegy 9000 meghívott vendég természetesen azonnal elkezdte teleszórni az internetet képekkel és videókkal. A mai rendezvény fő célja az volt, hogy a még esetleg tiltakozó, kétkedő helyi lakosok saját szemükkel láthassák a gyárat, és beszélhessenek a Tesla alkalmazottaival – ehhez képest a Tesla olyan meglepetéssel készült, hogy még mindig csak pislogunk.

Hölgyeim és uraim, íme a 4680-as akkupakk!

Nem nagyon rejtegetik

Bár a Tesla természetesen tisztában volt vele, hogy minden amit megmutat azonnal az interneten lesz, nem igazán törődtek vele, hogy rejtegessék a legfontosabb újításokat. Sőt. Eddig hivatalosan csak számítógépes animáción láthattunk strukturális, 4680-as akkupakkot, de a német gyárba elhoztak egy preparált, félbevágott darabot is, hogy mindenki pontosan szemügyre vehesse. Küszöbön a sorozatgyártás?

A fenti képen a Model Y body -in-white (BIW) keresztmetszete, azaz az autó váza látszik, hátul az új, egy darabból kiöntött elemmel. Az igazi szenzáció természetesen a kép közepe, a szerkezeti elemként az autó középső részét alkotó akkupakk, a 4680-as cellákkal.

A képeken látszik, hogy a cellák nem modulokban helyezkednek el hanem teljesen kitöltve az akkupakkot (cell-to-pack), az acélhengerek merevségével járulnak hozzá a kasztni szilárdságához. A Tesla továbbra is a szokásos zöld színű, tűzálló raganyaggal tölti ki az aksik közötti űrt, ami egyrészt rögzíti őket, másrészt meggátolja, vagy legalábbis lassítja a tűz terjedését. Ami eddig nem volt ismert: a cellák hűtését a közöttük futó üreges hőcserélő elemek végzik – ezekben kering a hűtőközeg. A folyadékot azután az autó octovalve nevű nyolc szelepes központi rendszere irányítja a megfelelő helyre, ezzel hűtve, vagy fűtve a motorokat, az aksit, és az utasteret.

Összehasonlításképp megmutatták azt is, hogyan néz ki a hagyományos, modulokba rendezett 2170-es akkupakk (lásd. fent).

Az új vázszerkezetben az autó eleje és hátulja egy-egy darabban készül az Idra hatalmas prés-öntő gépein. Az autó közepét az akkupakk adja, és nincs semmi egyéb szerkezeti elem: az üléseket is közvetlenül a strukturális pakk tetejéhez rögzítik. Ez a megoldás nem csak az összeszerelést teszi olcsóbbá és gyorsabbá, de súlyt is spórol az autónak.

És íme a főszereplő, a 4680-as cella – ez jelenleg még import Kaliforniából, a helyi cella üzem ezeken a falakon kívül készül, a szerkezete már félig meg is van.

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.