45 másodpercenként készül egy kasztni Berlinben

Nemrég már beszámoltunk a Giga Berlin mai nyílt napjának legnagyobb szenzációjáról, az új 4680-as akkupakkról, de ez nem jelenti azt, hogy ezen kívül semmi más érdekeset nem fotóztak a szerencsések.

Robotok és szuperöntvények

Bár a gyárban már több szerelősor telepítve van, a robotok egyelőre csak üreseben futnak, a látogatók kedvért végeznek látszat munkát, mivel a gyár még nem rendelkezik végleges engedélyekkel.

A fenti videón, illetve az alábbi képeken látható karosszéria elemek Kínában készültek, a sanghaji import ahhoz kell, hogy beállítsák a gyártósorokat, és betanítsák a munkásokat.

A mennyezetről lelógatott látványos karosszéria-demó segít abban, hogy a látogatók el tudják helyezni melyik alkatrész hova kerül az Y-on.

A gyár közel 17 ezer négyzetméteres öntödéjében 8 darab, 6000 tonnányi erőt kifejtő hatalmas prés-öntő gép üzemel majd, és 28 robot segíti a 340 munkást.

A hatalmas erő másodpercek alatt nyomja formára a 100 kg folyékony alumíniumot. Így néz ki az autó hátsó elemét készítő nyomóminta.

A német gyárban 45 másodpercenként készül majd el egy karosszéria, és az üzem annyi autót lesz képes gyártani évente, mint amennyi villanyautót összesen eladtak Európában tavaly.

Elon Musk szerint, amikor eléri a gyár a teljes kapacitását, hetente 10 ezer Model Y készülhet majd Berlinben.

 

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.