Ilyen állomásokról lehet majd bérelni a bőröndszerű villanyautó-töltőket

Április 22-én, a Föld Napján mutatta be vadonatúj töltési megoldását a ZipCharge, amellyel a nyilvános elektromosautó-töltést kívánja forradalmasítani. Aki olvasta a tavaly novemberi cikkünket a londoni vállalat Go névre keresztelt, hordozható, akkumulátoros töltőberendezéséről, az könnyedén megértheti, miről is van szó: az úgynevezett GoHub nem más, mint egy bárhol villámgyorsan és olcsón felállítható fedett állomás, ahol ezeket a gurulós töltőket bérelhetik ki a villanyautósok.

A GoHub két változatban érkezik: az egyoldalú egységben öt ZipCharge Go hordozható powerbank található, míg a kétoldalúban tíz. Mindkettő kényelmesen elfér egy normál parkolóhelyen, de elhelyezhető a járdán is, vagy annak közelében. Minden GoHub intelligensen átkonfigurálható, bővíthető és összekapcsolható minimális befektetéssel.

A ZipCharge Go powerbank a nap 24 órájában bérelhető lesz, és lehetőség nyílik előre lefoglalni az alkalmazásban. Amint a felhasználó közeledik, a GoHub megfelelő rekeszének ajtaja automatikusan kinyílik. Ezután könnyedén ki lehet húzni a töltőt a GoHub belsejében lévő dokkolóból, amit aztán a járműhöz görgetnek a felhasználók, és rácsatlakoztatják az autóra. Miután végzett, a felhasználó értesítést kap az okostelefonján, hogy helyezze vissza a töltőt a rekeszébe.

A hordozható töltők kapacitása 4 vagy 8 kWh, azaz a villanyautósoknak nagyjából egy egész állomást ki kellene bérelniük egy teljes töltéshez, így a GoHub inkább egyfajta vészhelyzeti lehetőségnek tekinthető a lemerülés közelében lévő autósok számára, illetve azoknak, akiknek néhány kilowattóra elég a munkába járáshoz, és nincs lehetőségük otthoni töltésre.

Az akkumulátornak és a kétirányú töltésnek köszönhetően a GoHub nem csupán a hálózat stabilitásában tud segédkezni, hanem a völgyidőszakok olcsó áramát is ki tudja használni a feltöltéshez. A ZipCharge egyszerű, átlátható árazást szeretne, ezért 1 fontot/dollárt/eurót kér 4 kWh AC töltésért.

A GoHub a közösségi igényeket szem előtt tartva született, és számos opcionális technológiát integrál, beleértve az esővízgyűjtést, a Wi-Fi hotspotot, a mobileszközök töltését, a zöld, élő tetőt, és a megújuló energiatermelést a rátelepített szélturbinái által. A GoHub a mobilitás egyéb formáihoz is fenntartható töltési megoldásokat tud nyújtani egy opcionális mikromobilitási dokkoló állomással, így robogók, rollerek is tölthetők rajta.

A cég globálisan 100 ezer ilyen állomást szeretne letelepíteni 2030-ra.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.