Főoldal » elektromosautó-töltés » 36 töltő egy helyen – ilyen egy „kompakt” állomás a briteknél

36 töltő egy helyen – ilyen egy „kompakt” állomás a briteknél

Mint korábban már többször is írtunk róla, a Gridserve az Egyesült Királyság legnagyobb és legmodernebb töltőhálózatát építi. Az ország főútvonalai mentén telepített állomásain nem csupán akár 350 kW töltési teljesítményre képes ultratöltők kapnak helyet, hanem akkumulátoros energiatárolókat is letesznek a hálózati terhelést csökkentése érdekében, a töltőállásokat pedig napelemes tetővel fedik le. Az úgynevezett Electric Forecourt állomások jellegzetessége továbbá a kiegészítő szolgáltatások sokasága: szupermarket, pihenő, konditerem, játszósarok, és még villanyautós bemutatóterem is várja az autósokat.

A cég a múlt héten megnyitotta második ilyen állomását, ami azonban egy kicsit más, mint az első.

A Norwich városában található állomás a Compact Electric Forecourt nevet viseli, és összesen 36 töltőberendezést kínál a villanyautósoknak – 22 töltőoszlop 350 kW teljesítményű DC ultratöltő, 6 alacsony teljesítményű AC berendezés, 8 pedig Tesla Supercharger. Magyarországon is örvendetes volna, ha ilyen „kompakt” töltőállomások épülnének, de ezt a jelzőt valójában nem a töltők száma miatt kapta az állomás, hanem az új elrendezés miatt. Azáltal, hogy az épületet a töltőállások fölé építették, a Norwich-ben található állomás lábnyoma kisebb, mint a 2020-ban Braintree-ben megnyitott töltőközponté.

A szolgáltatóközpont egyébként tárt kapukkal várja a hagyományos meghajtású járművel érkezőket is, ők megismerkedhetnek az elektromos hajtással a helyszínen dolgozó szakértők segítségével, és akár tesztvezetésre is elvihetik a legújabb modelleket.

A következő Electric Forecourt várhatóan a Gatwick repülőtér mellett nyílik az ősszel.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.