Főoldal » elektromos busz » Elektromos buszok érkeznek Pécsre

Elektromos buszok érkeznek Pécsre

Hamarosan nyolc darab tisztán elektromos meghajtású járművel bővülhet Pécs autóbuszflottája, miután sikeresen lezárult a közbeszerzési tender, és ünnepélyes keretek között aláírták a Mercedes-Benz eCitaro típusú villanybuszok ádásvételi szerződését.

A tender nyertese a Mercedes-Benz és Setra autóbuszok hazai vezérképviselete, az Omnibus Hungária Kereskedelmi Kft. lett, mely nettó 1.519.974.800 forint értékű ajánlatával nyerte el a járművek és a töltőberendezések szállítási jogát. A teljes, 8 járműből álló flottát és a kapcsolódó szolgáltatásokat a szerződés aláírásától számított 250 napon belül kell teljesítenie a cégnek.

Mercedes eCitaro a decemberi sajtónyilvános teszten Pécsen. Forrás: Tüke Busz Zrt.

A Tüke Busz Zrt. tömegközlekedési szolgáltató flottájába érkező járművek 12 m hosszú, 2-2-2 ajtókiosztású, alacsonypadlós, 74 utas szállítására kialakított buszok. Hatótávolságuk folyamatos üzem mellett is meghaladja a 250 km-t, de akár 315 kilométert is el tudnak menni egyetlen feltöltéssel.

A járművek és az infrastruktúra beszerzését az Innovációs és Technológiai Minisztérium 70%-os intenzitással támogatja a Zöld Busz Program részeként.

A baranyai megyeszékhelyen 2020 nyarán állt szolgálatba az első tíz elektromos busz. Akkor a 64 utas befogadására alkalmas járműveket egy 1,7 milliárd forintos – a buszok töltésére, kiszolgálására alkalmas garázs építését is magában foglaló – európai uniós pályázati támogatásból vásárolták meg.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.