auto
2024. 02. 26. hétfő

Egy igazi klasszikus nevét viselheti a Fiat hamarosan piacra kerülő tisztán elektromos meghajtású mopedautója: az Automotive News értesülései szerint az olaszok is piacra dobják azt a városi minijárművet, amit a Citroën kínálatában Ami, az Opelnél pedig Rocks-e néven találhatunk meg. A Fiat által forgalmazott változatot Topolinónak fogják hívni.

Talán kevesen tudják, hogy a Fiat 500 kisautó népszerűsége hosszú évtizedekre nyúlik vissza, az első generációt 1936-ban kezdték el gyártani 500A néven. Erre aggatta rá az olasz nép a Topolino becenevet, ami magyarul Egérkét jelent, ugyanis a modell lámpái és sárhányói sokak szerint a Disney Mickey egér karakterére hasonlítottak.

Fiat 500 Topolino. Forrás: Stellantis

Az Automotive News forrásai azok a kereskedők, akik már láthatták a Fiat elektromos mopedautójának első prototípusát. Egyikőjük úgy fogalmazott, hogy a Fiat égisze alatt piacra kerülő verzió egy kicsivel „kifinomultabb” lesz, mint a Citroën Ami. Valószínűleg azonban csak apró eltérésekre lehet számítani, és a Topolino inkább tekinthető majd az Ami átmárkázott változatának, mintsem saját alkotásnak, de nincs kizárva, hogy a gyártó megpróbál valamilyen úton-módon utalni a név által hordozott örökségre, csakúgy, ahogyan például az Opel rávarázsolta a Vizor dizájnelemeket a Rocks-ere.

Kicsi, olcsó, elektromos, és már csomagszállításra is jó

A kis mérete és alacsony teljesítménye miatt a négykerekű motorkerékpárok kategóriájába sorolt járművet a Citroën és az Opel személyautó és haszongépjármű változatban is kínálja, ez minden bizonnyal a Fiatnál is így lesz. A hajtáslánc specifikációin sem változtatnak, a 2,41 méteres apróságot 6 kW-os motor mozgatja, amely egy 5,5 kWh kapacitású akkuból kapja az energiát, így a hatótávolság 75 km körül alakul WLTP-ben. A Topolino gyártására a Stellantis marokkói üzemében kerül majd sor unokatestvérei mellett.

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.