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
auto
2024. 04. 24. szerda

Bűntetőeljárás is lehet a legújabb Tesla vizsgálat vége

elektromos autó

A Reuters három forrásra hivatkozva úgy tudja, az amerikai igazságügyi minisztérium (DOJ) vizsgálatot folytat a Teslával szemben annak eldöntésére, hogy megtévesztették-e a fogyasztókat a vezetéstámogató rendszerük képességei kapcsán.

Túl hamar senki ne várjon döntést.

Tavalyi hír, frissen tálalva

A Reuters információ szerint az ügy egyébként még 2021-ben indult, azóta vizsgálja a minisztérium, hogy megtévesztőek voltak-e a vállalat állításai. A vizsgálat pontos tárgyának megítélése nem egyszerű a hírportál cikke alapján, ugyanis, mint a legtöbb általános sajtótermékben, több mondatban is keverednek az Autopilot és a Full Self Driving (FSD) szolgáltatások leírásai és a cég ezekkel kapcsolatos kommunikációi.

Lehet mégis az Autopilot a hibás, csak nem úgy, ahogy gondolták

Az írás szerint a minisztérium azután kezdett vizsgálódni, hogy több, mint egy tucatra nőtt azon balesetek száma, ahol használatban lehetett az Autopilot rendszer, a Tesla kettes szintű vezetéstámogatója. A lap felidézi, hogy a Tesla már 2016 óta hirdeti az Autopilot képességeit, Elon Musk pedig múlt héten a negyedéves pénzügyi jelentés konferenciahívásán azt mondta, hogy a FSD funkciójuk [Észak-Amerikában] az év végig olyan frissítést kap, amely alkalmassá teszi arra, hogy elvigye az utasokat munkába, egy barátjuk házához, vagy a boltba, anélkül, hogy a kormánykerékhez nyúlnának. A Reuters azt is felidézi, hogy az autógyártó honlapján jelenleg is van egy olyan videó, amely azt hirdeti, hogy azon a sofőr nem vezet, csak jogi okokból ül a volán mögött.

A Tesla rendszerének magyar nyelvű leírása, amelyet rendeléskor látunk.

A hírügynökség írásából nem derül ki azonban, hogy a vizsgálat az Autopilot, vagy az FSD termékek, esetleg mindkettő kapcsán folyik-e.

Azt azonban a lapnak nyilatkozó források hozzáteszik, hogy egy esetleges vádemelést nagyon megnehezítheti, hogy a Tesla többször, több helyen, kifejezetten figyelmezteti a fogyasztókat, hogy ezek a funkciók nem teszik önvezetővé az autót.

A Reuters idézi a Tesla honlapját, amely szerint a kezeiket mindig a kormányon kell tartani, és hogy a technológiát arra tervezték, hogy segítse a kormányzást, fékezést és gázadást, de nem teszik önvezetővé a járművet. A lap azt is megjegyzi, hogy az előbb említett konferenciahíváson Musk a mondatát úgy folytatta, hogy egyértelművé tette, nem azt mondják, hogy az autó a frissítés után képes lesz már arra, hogy sofőr, emberi felügyelet nélkül közlekedjen.

Részlet a Model 3 kézikönyvében található figyelmeztetések egyikéből.

Azt mi tesszük hozzá, hogy a Tesla járművei egyébként csak további, hasonló figyelmeztetések elfogadása után engedik aktiválni az Autopilot és FSD funkciókat, menet közben figyelik a sofőr kezei a volánon vannak-e, illetve most már a szemeit is követik, hogy az utat figyelik-e, és letiltják a rendszer használatát, ha nem figyel oda.

Kaliforniának nem tetszik a Tesla marketingje

A DOJ nyomozása azért kapott most különös visszhangot, mert az közlekedési hatóságok, mint a szövetségi NHTSA, valamint a kaliforniai DMV Autopilotot érintő vizsgálataival szemben itt akár büntetőeljárást is indíthatnak a cég egyes vezető tisztségviselői ellen. Persze, ahogy a cikknek nyilatkozó szakértő megjegyzi, a következmények között vannak más, ennél enyhébb opciók is, de az is lehet, hogy egyszerűen csak lezárják az ügyet.

Értelmetlen baleseti statisztikát tett közzé az amerikai hatóság

A Tesla egyébként hasonló, a fogyasztók megtévesztésről szóló pernek volt már részese Németországban is, de ott a céget nem találták hibásnak. A Reutersnek nyilatkozó szakértő szerint valószínű, hogy ahhoz, hogy a DOJ vádat emelhessen, olyan belső emaileket és kommunikációkat kellene felmutatnia a vizsgálatnak, amelyek azt bizonyítják, hogy a cég vezetői szándékosan megtévesztő állításokat fogalmaztak meg a rendszereik képességeivel kapcsolatban. A Reuters forrásai szerint jelenleg még nem áll úgy az ügy, hogy bármelyik irányba is döntés szülessen.

Elbukott a német Tesla per

Címlapkép: Black Tesla, Youtube

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.