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
auto
2024. 04. 19. péntek

Állami támogatás: érdemes erre a két dologra odafigyelned

egyéb

Bár jelenleg nincs új, megpályázható állami támogatás elektromos autó vásárlásra, azok akik a korábbi években sikerrel jártak, házi feladatot is kaptak az autó mellé.

Saját példámat osztanám meg a nagyérdeművel, hogy mások is okuljanak belőle.

Kedves naplóm

Bízok benne, hogy már minden honfitársam megtanulta, hogy mindig el kell olvasni az apróbetűs részt is, mert, ha valamit aláírtunk, akkor nincs olyan, hogy azt nem láttam, nem ismerem. Mégis, élek a gyanúperrel, hogy a villanyautós támogatás kapcsán sok támogatott úgy gondolja, hogy a továbbiakban már nincs teendője. Pedig van.

Az elnyert támogatásokkal kapcsolatban ugyanis nemcsak a hároméves eladási tilalom él, és nemcsak Cascot kötelező kötni az autóra, de évente monitoring beszámolót is le kell adni. Hogy ki az a szerencsétlen két gyakornok, aki a minisztérium pincéjében ezeket olvasgatja, azt nem tudjuk, de a következőket tartalmazza a pályázati kiírás:

Forrás: IFKA/HUMDA

A beszámolót a forgalomba helyezés évfordulóját követően 30 napon belül kell benyújtani.

Mivel lassan közeledik az évfordulóm, gondoltam szétnézek a pályázati oldalon, mégis hol van ez a digitális űrlap. Nem találtam, ezért felhívtam a HUMDA ügyfélszolgálatát, ahol segítőkészen elmagyarázták, hogy a rendszer majd automatikusan legenerálja nekem a kitöltendő beszámolót.

Illetve a fenéket generálja.

Kiderült ugyanis, hogy amennyiben a kereskedő elfelejti feltölteni a forgalmit a rendszerbe, nem lesz kitöltve a forgalomba helyezés dátumának mezője, így a rendszer nem fogja tudni, hogy mikor van az évforduló. Hát persze, hogy én is így jártam.

Nem állítjuk, hogy ez mindenképp gyakori hiba, és azt sem szeretnénk, ha most boldog-boldogtalan felhívná az amúgy is túlterhelt ügyfélszolgálatot, hogy ellenőrizze nála rendben van-e minden, de azt javasolnánk, hogy ha az évfordulót követően pár napon belül, a pályázati portálra belépve nem találjuk a monitoring jelentés űrlapját, akkor érdeklődjünk, hogy minden rendben van-e. A jelentés leadása ugyanis nem opcionális, minket terhel, a pályázati támogatás egyik feltétele. Ha egyszer eljutok oda én is, hogy megjelenik nálam a felületen az űrlap, akkor majd képekkel illusztrálva beszámolok róla, hogy pontosan mire is kíváncsi az állam a támogatott villanyautók kapcsán.

Abba most ne menjünk bele, hogy az állam (a HUMDA egy állami cég) már megint olyan adatokat, dokumentumokat kér tőlünk, illetve a kereskedéstől, amelyek különböző adatbázisokban számára nem csak, hogy rendelkezésre állnak, de konkrétan ő adta azokat ki az állampolgárnak. Értsd, forgalmi engedély, amely a forgalomba helyezés dátumát is tartalmazza. Persze értem én, hogy GDPR meg minden, és egy állami cég, mégiscsak egy harmadik fél, nem turkálhat csak úgy az adatbázisokban az én adatim között – legalábbis remélem, hogy nem -, de azért a 45 oldalas pályázati anyagban csak elfért volna egy meghatalmazás.

Nem jó a Cascód

Ha már HUMDA, meg IFKA, ugye emlékszünk, korábban utóbbi, egy másik állam Zrt bonyolította ezeket a pályázatokat, mígnem, nem tudni miért, de átszervezték a leosztást. Én még anno az IFKA-val kötöttem szerződést, ők adták ki a támogatói okiratot, és őket kellett kötelező záradék keretében megjelölni a Casco biztosításon. A hároméves ún. fenntartási időszakban ugyanis kötelező teljes körű Cascót kötni az autóra – bár valljuk be, egy új autónál valószínűleg amúgy is kevesen mernék megkockáztatni ennek hiányát.

Tehát a Cascón egy megfelelő szövegezésű záradékban fel kell tüntetni ezt az állami céget, ugyanis kár, vagy esetleges totálkár esetén őket illeti az összeg egy része – a támogatás erejéig, természetesen. Csakhogy a lebonyolító változása ezt is érinti. Naivan azt gondolhatnánk, hogy a szövegben megjelölendő állami cég attól függ, ki szerepel a támogató okiraton, mi konkrétan kivel szerződtünk. Ezt erősíti a HUMDA weboldalán található tájékoztató is.

Ez így elsőre azt sugallja, hogy csak a 2022 február 15 után forgalomba helyezett járművek esetén kell a HUMDA adatait a Cascóra írni, de gyakorlott magyar állampolgárként megkérdeztem erről az ügyfélszolgálatot is, ha már úgyis a vonal végén voltak. És, hát… persze, hogy nem.

Az évente feltöltendő Casco kötvényen ugyanis már a HUMDA-nak kell szerepelnie, mégpedig pontosan az ezen a linken elérhető szövegezéssel. (Itt mindenki válassza ki a pályázatának megfelelő lakossági, gazdasági társaság, vagy taxi változatot. Szöveg-összehasonlítást nem végeztem, de mivel mind a három esetre külön szakasz vonatkozik, feltételezem, hogy nem teljesen ugyanaz a fogalmazás).

Tehát ha valaki szintén az évfordulóhoz közeledik, és még IFKA szerepel a Cascóján, keresse meg biztosítóját, és frissíttesse a záradékot.

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.