Főoldal » elektromos autó » Milliárdos beruházás indítja be a BMW amerikai villanyautó-gyártását

Milliárdos beruházás indítja be a BMW amerikai villanyautó-gyártását

Egy 1,7 milliárd dolláros, jelenlegi árfolyamon számítva mintegy 695 milliárd forintos beruházást jelentetett be Oliver Zipse, a BMW AG igazgatótanácsának elnöke, amely a vállalatcsoport tisztán elektromos modelljeinek sorozatgyártását hivatott beindítani az Amerikai Egyesült Államokban. A müncheni székhelyű autógyártó összesen 1 milliárd dollárt fordít arra, hogy felkészítse a dél-karolinai Spartanburg városában működő gyárát elektromos járművek összeszerelésére, 700 millió dollár pedig egy új akkumulátor-összeszerelő létesítmény megépülését fogja szolgálni, amit az Envision AESC-vel közösen létesít a BMW – innen látják majd el nagyfeszültségű lítium-ion akkucellákkal az új villanyautókat.

BMW Spartanburg

Jelenleg 11 különböző BMW modell készül a dél-karolinai gyárban, melyek közül kettő plug-in hibrid hajtáslánccal felszerelt modellváltozat, a BMW X3 xDrive30e és BMW X5 xDrive45e. Az üzemben 2021-ben mintegy 70.000 darab modell került legyártásra ezekből, illetve lítium-ion akkumulátormoduljaikat is helyben készítették. A tervek szerint 2030-ban legalább hat, tisztán elektromos meghajtású BMW X modell lesz ott gyártásban.

Az autógyár közelében megvalósuló 30 GWh tervezett éves kapacitású akkugyár a BMW új, hengeres formátumú akkucelláit állítja majd elő, amely  a jelenleg használatos technológiához képest több mint 20 százalékkal nagyobb energiasűrűséget, akár 30 százalékkal gyorsabb töltési sebességet és akár 30 százalékkal nagyobb hatótávolságot garantál, miközben előállítása hozzávetőlegesen 60 százalékkal alacsonyabb károsanyag-kibocsátással jár – írja közleményében a vállalat. A Woodruff városában épülő gyár több mint 1 millió négyzetméternyi területen terül majd el, és mintegy 300 új munkahelyet teremt.

Jelenleg egyébként két tisztán elektromos meghajtású modellt kínál a BMW az Egyesült Államokban: a BMW iX Sports Activity Vehicle modellt és a BMW i4 Gran Coupé modellt. A tengerentúlon ez év végén ünnepli premierjét a tisztán elektromos meghajtású BMW i7 luxuslimuzin is, amelyet további jelentős újítások követnek majd.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.