Főoldal » energia » Itt a friss közlöny: Aki siet, még szaldós rendszerben telepíthet napelemet

Itt a friss közlöny: Aki siet, még szaldós rendszerben telepíthet napelemet

Végre megjelent a háztartási méretű kiserőművet (napelemet) telepíteni vagy bővíteni tervezők által várt Magyar Közlöny, amely megerősítette a szombati kormányinfón elhangzottakat. A 2022. évi 173. számból kiderült, hogy a 2022. október 31-ét megelőzően benyújtott igények esetén még fennmarad a betáplálási lehetőség, ezzel együtt a szaldós elszámolási rendszer.

A végső dátumon kívül a legfontosabb információ, hogy az igénybejelentés benyújtásának dátuma számít, nem annak például a Műszaki Gazdasági Tájékoztató megküldésével történő visszaigazolása. Az igénybejelentés a hálózati engedélyes ügyfélszolgálatán vagy ügyintézésre szolgáló internetes felületén tehető meg az erre a célra rendszeresített nyomtatványon, illetve űrlapon, az érintett felhasználási hely azonosítóját és felhasználóját is tartalmazó, elektronikus vagy papír alapon megtett, háztartási méretű kiserőmű létesítésére vagy bővítésére irányuló nyilatkozattal.

Amennyiben a kiserőmű üzemeltetője igazolja, hogy az igénybejelentésre a szolgáltató érdekkörében felmerülő ok miatt nem került sor október 31-ig, akkor az ezt követően tett igénybejelentés esetén is feltáplálhat a hálózatra. Ez a kiskapu talán arra vonatkozhat, ha a szolgáltató honlapja nem bírná fogadni a megnövekedett terhelést, és ezt bizonyítani tudjuk, akkor az elkésve beadott igényeket is befogadják majd.

Kiskapu ide vagy oda, mi azt javasoljuk olvasóinknak, hogy ne centizzék ki a határidőt, minél előbb nyújtsák be az igényüket. Annál is inkább, mert az október 31-én beadott igényeket a szöveget szigorúan értelmezve már nem fogadják el, reklamációra pedig csak a november 1-től beadott igények esetében van lehetőség, így október 31-én semmiképp nem javasolt igényt bejelenteni.

A határidőt követően kizárólag olyan háztartási méretű kiserőmű lesz üzembe helyezhető, amely kizárólag saját villamosenergia-fogyasztásának kielégítése érdekében termel villamos energiát, az így üzembe helyezett háztartási méretű kiserőművek közcélú hálózatba történő feltáplálásának lehetősége ideiglenesen felfüggesztésre kerül.

A rendelet felhatalmazza a technológiai és ipari minisztert, hogy a MEKH javaslata alapján a hálózat fejlesztésének megvalósulása esetén megszüntesse a most ideiglenesen bevezetett betáplálási felfüggesztést.

A közlöny egy könnyítésről is rendelkezik: a maximum 10,8 kW teljesítményű kiserőművek esetén a terv (tehét nem az igény!) elbírálását a szolgáltatónak 3 napon belül el kell végezni. A 10,8-50 kW közötti erőművek esetén nem rövidül 3 napra a terv elbírálásának határideje, azonban a műszaki-gazdasági tájékoztató alapján, a műszaki dokumentáció jóváhagyását megelőzően saját kockázatra megkezdhető a telepítés.

A készre jelentést követően 8 napon belül megtörténik az óracsere és szerződéskötés is, kivéve, ha az igénybejelentő ennél hosszabb időt kér.

A közlöny egy további könnyítést is megfogalmaz az ún. mikrogridekkel kapcsolatosan. Amennyiben egy közcélú hálózatra közvetlenül csatlakozó aktív felhasználó magánvezetéken megosztja az általa termelt villamos energiát, a megosztott energiára vonatkozóan nem kell alkalmazni 2007. évi LXXXVI. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 273/2007. (X. 19.) Korm. rendelet 13/B. § (1) bekezdésében meghatározott rendelkezést, amely előírja, hogy a magánvezetékre kapcsolódó vételezőnek értékesített villamos energiáról kiállított számlán elkülönítve, külön-külön kell feltüntetni a villamosenergia-beszerzési átlagárat, valamint az érvényesített díjakat, egyéb pénzeszközöket és az adókat.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.