Főoldal » energia » Így több millió napelemet is elbír a hálózat

Így több millió napelemet is elbír a hálózat

Nevada nagy része sivatag, bőven van hely napelemnek és akkus energiatárolóknak is.

Nem is aprózzák el a fejlesztést.

500 milliárd

1,2 milliárd dollárba, azaz nagyjából 500 milliárd forintba fog kerülni a Primergy nevű vállalat Gemini nevű projektje, amely a nevadai Mojave sivatagba, Las Vegastól 50 kilométerre rak le egy hatalmas napelem parkot, az általunk ismert eddigi legnagyobb akkus energiatárolóval.

A 2,5 millió napelem panel összesen 690 MW AC / 966 MW DC előállítására lesz alkalmas, a hozzájuk kapcsolódó akkus tároló pedig 380 MW teljesítménnyel, és 1416 MWh, azaz 1,4 GWh kapacitással rendelkezik majd.

A hibrid rendszer a teljesítmény egy részét a hálózatba táplálja, a maradékkal pedig az akkumulátorokat tölti, és fő feladata az állam csúcsfogyasztásának segítése lesz. Ehhez a feladathoz hagyományosan gázerőműveket szoktak használni.

Az akkutelep a világ legnagyobb cellagyártója, a kínai CATL EnerOne nevű moduláris, folyadékhűtéses, kültéri energiatárolóit használja majd. A rendszer a költséghatékony és biztonságos LFP cellákra épül, a gyártó pedig 10.000 ciklusos élettartamot ígér. Ez azt jelenti, hogy még, ha az év minden napján teljesen le is merítik, majd újratöltik az aksikat, akkor is 27 évig szolgálnak majd.

A Primergy azt ígéri, hogy kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy minimalizálják a telep lábnyomát, és ne zavarják meg a helyi növény és állatvilágot – de így is hatalmas, 24 négyzetkilométeres beruházási területről beszélünk.

A projekttől azt várják, hogy évente 1,5 millió tonna széndioxid kibocsátását tudja kiváltani, miközben 400 ezer háztartás energiaellátását szavatolja csúcsidőben. Az állam legnagyobb áramszolgáltatója 25 éves szerződést kötött a megtermelt energia átvételére. Az üzembe helyezés már jövőre megkezdődik.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.