Főoldal » elektromos autó » Komoly váltás előtt állhat a Tesla berlini gyára

Komoly váltás előtt állhat a Tesla berlini gyára

A Tesla első európai gyárában készülő autók jelenleg sokkal jobban hasonlítanak a sanghaji, mint austini testvéreikre, de ez hamarosan változhat.

Kérdés új aksik is járnak-e majd az új gyártástechnológiához.

A drónok mindent látnak

A berlini Model Y sorozatgyártása idén februárban kezdődött meg, és nyolc hónap alatt heti 2000-es darabszámot értek el az üzemben. Ezek az autók azonban nagyjából megegyeznek kínai testvéreikkel, ugyanis az LG által gyártott 2170-es, hengeres cellákra épül az akkupakkjuk, amelyeket, ha helytállóak az értesülések, konyhakészen szállít Berlinnek a sanghaji gyár.

Ez egyben azt is jelenti, hogy ezeknek az autóknak még csak a vázszerkezet hátsó része készül présöntéssel, valamint nem rendelkeznek strukturális akkupakkal. A Tesla vezetőségének korábbi nyilatkozataiból úgy tűnik, hogy az első-hátsó présöntvény, közte a strukturális pakkal csak a 4680-as cellákkal kombinálva készül, köztes, 2170-es változat ebből nincs.

A Tesla legutóbbi negyedéves jelentésében volt azonban egy mondat, amely eddig nem kapott kellő figyelmet. Eszerint a cég azt tervezi, hogy

még idén bevezetik az első présöntvényeket és strukturális akkupakkokat a berlini gyárban is.

Ez persze nem feltétlenül jelenti majd a teljes átállást, hiszen Austinban is egymás mellett készül a két külön Model Y változat. Kérdés azonban, hogy milyen akkucellákkal történik majd mindez? A dolgok jelenlegi állása szerint ugyanis az új szerkezet és felépítés 4680-asokat kíván.

Amióta Amerika állami pénzek számolatlan öntésével magához édesgette az akkugyártókat, és kiderült, hogy a Tesla is Austinba irányít át olyan új gyártósorokat, amelyek eredetileg Berlinnek lettek rendelve, folyik a találgatás, hogy ez mit jelent a cég európai akkugyártása szempontjából. Egyes német sajtótermékek tudni vélték, hogy a berlini cellagyártás 2024-re csúszik emiatt, a vállalat azonban állítólag arról tájékoztatta a helyieket, hogy ez nem igaz, és bár Austiné a prioritás, a német tervek és céldátumok változatlanok.

A német akkugyár kívülről kész van. Forrás: Tobias Lindh, YouTube

Azt látjuk a drónvideókon, hogy a cellagyár kívülről készen van, de, hogy mikor indul be a gyártás, az nem nyilvános. A berlini strukturális akkupakkal készülő autókhoz azonban akkucella is kell majd, az pedig vagy innen, vagy Amerikából érkezik – ha nem számolunk azokkal a meg nem erősített pletykákkal, hogy már Sanghajban is folyik a 4680-asok próbagyártása.

A próbagyártás egyik darabja. Forrás: Tobias Lindh, YouTube

A válaszra kíváncsian várunk, de addig is bíztató jel, hogy Tobias Lindh a legújabb berlini drónvideóján lencsevégre kapta, hogy már folyik az új Model Y változat tesztgyártása – a fenti képen ugyanis a felső leselejtezett váz egyértelműen strukturális akkupakkot és első-hátsó présöntvényt használ.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.