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
auto
2024. 04. 20. szombat

Románia 1 GW-os naperőművet épít a magyar határ mellett

energia

Egy londoni székhelyű befektetési cég, az Actis egyik leányvállalata, a Rezolv Energy nemrégiben megvásárolt egy naperőműves projektet Romániában. A tranzakciót követően a Közép- és Délkelet-Európában aktív cég egy 1,04 GW-os naperőművet építhet fel Arad megyében, amely elkészültét követően Európa legnagyobb naperőműve lesz.

A projekt előkészítése már viszonylag előrehaladott fázisban tart, a Rezolv jelenleg a technológiai megoldásokat és a finanszírozási lehetőségeket mérlegeli, az építkezés a jövő év első felében kezdődik, és várhatóan 2025-re fejeződik be.

Az erőmű megépítéséhez mintegy 1,6 millió napelemet fognak felhasználni. Az átlagos éves energiatermelés megközelítőleg 1,5 TWh lesz (a magyar áramfelhasználás 3%-a), amelyet ipari és kereskedelmi felhasználóknak fognak eladni hosszú távú áramvásárlási szerződések keretében.

A létesítmény a közelben futó 400 kV-os nagyfeszültségű távvezetékhez fog csatlakozni, és valószínűleg egy 135 MW/540 MWh-s akkumulátoros energiatároló is a része lesz, amelynek az lesz a feladata, hogy kiegyenlítse a megújuló energia változékony termelését.

A Rezolv az építkezés kétéves időtartama során legalább 500 főt fog alkalmazni, a hosszabb távú üzemeltetés pedig 30 új munkahely létrejöttét jelenti. A vállalat a helyi közösségek számára szervezett képzési és készségfejlesztési programokra is nagy hangsúlyt fektet a projekt során.

Az erőmű helyéül szolgáló alacsony termőképességű földek nagyobb részét legelővé fogják alakítani, így a panelek között birkák fogják majd elvégezni a fűnyírási feladatokat. Azt a lehetőséget is vizsgálja a beruházó, hogy a terület ne csak birka-, hanem vadvirágos méhlegelő is legyen egyben, ami nemcsak a biodiverzitást szolgálná, hanem a méztermelést is.

A kép illusztráció. Forrás: Maxsolar.

A Rezolv Energy-nek nem ez lesz az egyetlen romániai projektje, egy másik céggel összefogva egy 450 MW-os szélerőművet is építenek az országban.

„A megújuló energia új korszakába lépünk Európában. Az ehhez hasonló projektek lehetővé teszik számunkra, hogy rendkívül versenyképes, támogatásmentes, tiszta energiát biztosítsunk stabil áron az ipari és kereskedelmi felhasználók számára. De ahhoz is hozzájárulnak majd, hogy Európa megvalósíthassa a kettős célkitűzését: az energiafüggetlenség növelését és a kibocsátás csökkentését.” – Jim Campion, a Rezolv ügyvezetője.

Románia gyorsan igyekszik növelni szél- és napenergia-kapacitását, hogy lehívhassa az ehhez kapcsolódó uniós támogatási forrásokat, növelje energiafüggetlenségét Oroszországtól, enyhítse a globális energiaválság hatásait, és dekarbonizálja gazdaságát.

A kormány most éppen azon dolgozik, hogy egy garantált átvételi árakon alapuló aukciós rendszer segítségével a következő néhány évben 3 gigawattnyi új nap- és szélenergiás kapacitás építsen ki. De már állami támogatásra sincs feltétlenül szükség, a befektetők sorra indítják el a fentihez hasonló, piaci alapon megvalósuló projekteket. Mint ahogyan arról egy korábbi cikkünkben írtunk, a magyar Astrasun is Romániában tervezi felépíteni az új napelemgyárait.

Három hatalmas napelemgyárat is épít a magyar Astrasun Romániában

dr. Papp László (Sol Invictus)

Technológiai elemző, és a Villanyautosok.hu csapatának megújuló energiákkal, energiatárolással, illetve piaci trendekkel foglalkozó szakértője. Célja, hogy minél többek számára tegye egyértelművé, hogy a fenntartható jövő gazdaságilag is a legracionálisabb választás.