Főoldal » zöld rendszám » Jöhet a drágább parkolás, villanyautóval is Debrecenben

Jöhet a drágább parkolás, villanyautóval is Debrecenben

Debrecen lehet a következő város, ahol 2023 január 1-től emelkedik a parkolási díj, újabb utcákat sorolnak be a fizetős övezetbe és megszűnik a zöld rendszámos járművek ingyenes parkolása – írja a dehir.hu.

Egyelőre jogos a feltételes mód, mivel egy olyan előterjesztésről van szó, amelyről a jövő héten dönt majd a közgyűlés. Pacza Gergely városfejlesztési főosztályvezető javaslata szerint a felszíni parkolási díjak átlagosan 15 százalékkal növekednének, amellyel a jövő évtől a legdrágább zónában 540 forintba kerülne egy órás parkolás, míg a mélygarázsok esetében ennél magasabb mértékű díjemelést tartalmaz a javaslat.

A zöld rendszámos járművekkel kapcsolatban Pacza az ingyenes parkolás lehetőségének megszüntetését javasolja, amit azzal indokol, hogy az elmúlt években jelentősen megnövekedett az ilyen járművek száma. Ezen kívül felhívta a figyelmet arra is, hogy a díjmentes elektromos töltés biztosítása az önkormányzati tulajdonban lévő töltőállomásokon az ismert világpiaci villamos-energia áremelkedés miatt az önkormányzatnak jelentős többletköltséget eredményez, ezért javasolja, hogy a töltőállomásokat a továbbiakban a közszolgáltató, azaz a DV Parking Kft. hasznosítsa. Utóbbi vélhetően azt jelenti, hogy fizetőssé teszik majd a töltőállomásokat.

A debreceni lakosok számára az sem lesz egyszerű, ha az emelkedő parkolási díjak miatt tömegközlekedésre váltanának, a villamos- és trolijáratokat érintő változásokról alábbi cikkünkben számoltunk be.

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.