Főoldal » energia » Birkahiány fenyegeti az amerikai naperőműveket

Birkahiány fenyegeti az amerikai naperőműveket

Amíg mi március 15-ét ünnepeltük, Chicago külvárosa különleges eseménynek adott helyszínt. Egy korábbi cikkünkben már részletesebben bemutattuk, hogyan legelteti a Baywa juhokkal az egyik texasi naperőművét, és hogyan spórol ezáltal több millió dollárt az üzemeltetés során. Ez a megoldás nem számít egyedülállónak Amerikában, olyannyira nem, hogy az idén első alkalommal megrendezésre kerülő, az agrovoltaikus megoldásokra fókuszáló Solar Farm Summit nevű rendezvény több mint ötszáz résztvevőt vonzott. Voltak köztük juhtenyésztők, vetőmag-forgalmazók, hardvergyártók, kivitelező és üzemeltető cégek, valamint méhészek. Igen, méhészek is, hiszen ahol gyep van, ott vadvirágok is nőnek, egy napelempark tehát méhlegelőként is működhet.

A gyűlésre a PV Magazine egyik munkatársa is ellátogatott, aki több, a területen aktív szereplővel is elbeszélgetett az agrovoltaika, és különösen a napelemes legeltetés aktuális lehetőségeiről és kihívásairól.

Kép: Solar Farm Summit

A résztvevők között akadtak olyanok, akik még csak most nyitnak a kettős területhasznosítás irányába, mint például a Savion, amely a közelmúltban kezdett mezőgazdasági szakembereket toborozni, hogy útjára indítsa legújabb üzletágát. Mások, mint az 50-100 MW-os nagyságú projekteket fejlesztő Silicone Ranch, már régi motorosnak számít ezen a területen.

A 100 MW-os méretű erőművek esetében az üzemeltetők évente 750-950 ezer dollárt költenek fűnyírásra. Ha egy ekkora napelemparkban munkába állítanak 100 juhot, akkor a terület kaszálási igénye évi két alkalomra csökken, ami 200 ezer dolláros megtakarítást jelent, mondta el Loran Shallenberger, a Silicon Ranch regeneratív energiagazdálkodásért felelős igazgatója a PV Magazine munkatársának.

A legeltetési megállapodások alapján a szolgáltatóknak általában 60 cm-alatt kell tartania a növényzet magasságát. A délkeleti régióban ehhez jellemzően öt birkára van szükség hektáronként, így egy 100 MW-os nagyságrendű naperőmű területén, amely 400 hektáron helyezkedik el, körülbelül 2000 birkát kell legeltetni ahhoz, hogy az állatok egész évben röviden tudják tartani a füvet, mondta Shallenberger. Hozzátette, hogy jelenleg a Silicon Ranch az amerikai napenergia-portfóliójának alig felénél használ juhokat.

De miért nem legeltetnek többet?

A rendezvényen résztvevő keleti parti és középnyugati juhtenyésztők többnyire néhány ezer juhot tartanak, amelyeket kisebb, néhány MW-os naperőművek között osztanak szét. A legtöbb „gyepkarbantartó brigád” 50 juhot számlál, és csak ritkán éri el a több százas méretet. Ennek megfelelően a kisebb méretű, gyakran közösségi tulajdonú projektek tudják leginkább kihasználni a legeltetésben rejlő szinergiákat.

Kép: Maxsolar.

Texasban azonban minden nagyobb, ahogy a mondás tartja. Erre erősít rá a méretes cowboy kalapot viselő J.R. Howard, a Texas Solar Sheep Ranch tulajdonosa. Az egykori kőolajipari művezető gazdasága akár 10 ezer juhot is hadrendbe tud állítani az állam napelemparkjaiban.

Howard a Lightsource BP 260 MW-os Lamar megyei naperőművében 2000 birkát legeltet egész évben, amivel tetemes összeget spórol meg az üzemeltető számára, miközben az állatok a panelek alatt menedékre találnak az elemekkel szemben.

Az országban a legeltetett napelemparkok területe az elmúlt négy évben 2000 hektárról 10 ezer hektár fölé nőtt, ma már azonban egyre nagyobb kihívást jelent juhokat találni, ezért a legtöbb nagy napelempark nem tud hozzájutni a szükséges nagyságú nyájhoz.

Abban Shallenberger és Howard is egyetértettek, hogy nem fog a napelemparkok rendelkezésére állni elegendő „biofűnyíró” az előttünk álló szezonban. Itt azonban nem arról van szó, hogy Amerikában ne lenne elég juh, hiszen az ötmilliós állomány többszörösen elegendő lenne az összes naperőmű karbantartására. A probléma inkább logisztikai jellegű: a nyájak nem feltétlenül ott vannak, ahol a naperőművek. Úgy vélik azonban, hogy a birka-ökoszisztéma nagyon rugalmas, és képes lesz majd alkalmazkodni a kihívásokhoz.

A szoláripar több vegetációkezelési módszerrel is kísérletezik. A motoros fűnyírók nehezen manővereznek a panelek alatt, és könnyen megrongálhatják azokat.
A legelő jószágok tűnnek a legjobb jelölteknek, de nem mindegy, hogy milyenek. A marhák és a lovak túl nagyok ahhoz, hogy beférjenek a panelek alá. A kecskék bármilyen kórót megesznek, de a vezetékeket is megrágják, és mindenre felmásznak. A birkák viszont szelídek, jó étvágyúak és éppen a megfelelő magasságúak – ők tehát az ideális választás.

Címlapkép: Lightsource BP

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

dr. Papp László (Sol Invictus)

Technológiai elemző, és a Villanyautosok.hu csapatának megújuló energiákkal, energiatárolással, illetve piaci trendekkel foglalkozó szakértője. Célja, hogy minél többek számára tegye egyértelművé, hogy a fenntartható jövő gazdaságilag is a legracionálisabb választás.