Főoldal » elektromosautó-töltés » Automata villanyautó-töltőt tervezett a Hyundai

Automata villanyautó-töltőt tervezett a Hyundai

Korábban csak sci-fi filmekben, no meg a Tesla egy pár évvel ezelőtti demójában láttunk automata villanyautó töltő robotot, de egy ideig úgy tűnt abból sem lesz végül semmi.

Most a koreaiak próbálkoznak meg vele.

ACR

Automatic Charging Robot (ACR), avagy automata töltő robot – így nevezi  Hyundai azt az egykarú, mesterséges intelligenciával működős szerkezetet, amelynek feladata, hogy bedugja a töltőcsatlakozót az autóba a sofőr közreműködése nélkül.

Bár a feladat elsőre triviálisnak tűnhet, a robotnak önműködően meg kell találnia az autó töltőcsatlakozóját, mindenfajta időjárási körülmények között oda kell mennie, kommunikálnia kell a kocsival, hogy az kinyissa a töltőnyílás ajtaját, meg kell találnia a CCS port megfelelő nyílásait, majd ezekbe úgy kell belehelyeznie a töltőfejet, hogy sem az autó, se a töltő oldalán ne keletkezzen kár az eszközökben – például ne sérüljenek az érintkezők és ne karcolódjon meg a töltőnyílás, esetleg a kocsi.

A Hyundai mesterséges intelligenciát, lézereket és különféle szenzorokat használ a feladathoz, de azt egyelőre nem árulták el, hogy ez más típusokkal és helyszínekkel is működik-e. A videóban mindenesetre egy Ioniq 6-tal mutatták be a szerkezet működését, és, természetesen, a filmen minden tökéletesen sikerül.

A vállalat sajtóközleménye arról beszél, hogy egy hasonló megoldás nemcsak az átlagos sofőr életét teheti kényelmesebbé, de a mozgásukban korlátozott autósoknak különösen fontosak is lehetnek. Azt már mi tesszük hozzá, hogy az önvezető autók korában az automata töltés majd szintén egy fontos részletkérdés lesz.

A cég azt ígéri, nem csak egy technológiai bemutatót láttunk, tovább dolgoznak a szerkezeten és azt szeretnék, ha az autósok mielőbb használhatnák ezt a töltőállomásokon.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.