Főoldal » elektromos autó » Világhírű tervezőgárda veszi kezelésbe a lengyel villanyautókat

Világhírű tervezőgárda veszi kezelésbe a lengyel villanyautókat

Az állami tulajdonban lévő ElectroMobility Poland meglehetősen ambiciózus tervekkel állt elő 2020-ban, amikor bejelentették, hogy megalapítják Lengyelország legelső villanyautó-márkáját, és 2023-tól egy még meg sem épített létesítményben tisztán elektromos autókat fognak gyártani. A projekt ütemtervén azóta több alkalommal is lazítottak, és szépen elkezdett körvonalazódni az is, hogy miként fogja megvalósítani autógyártási álmait a négy energetikai vállalatból alakult cég. Kiderült például, hogy a kínai Geely csoport műszaki alapját használják majd fel, és most azt is bejelentették, hogy ki fogja megtervezni a modelleket.

Tanulmányok formájában már láthattuk, milyen elektromos autókat várhatunk az Izera névre keresztelt márkától, ám a lengyelek úgy döntöttek, hogy a sorozatgyártásba kerülő változatot profikra bízzák: így született meg az együttműködés a Pininfarinával, a torinói székhelyű világhírű tervezőcéggel. A megállapodás szerint az olasz vállalat három villanyautó (egy SUV, egy ferdehátú, és egy kombi) külső és belső dizájnját végzi el, valamint a HMI (Human-Machine Interface) tervezéséért is kezeskedik.

„Együttműködésünk célja, hogy felhasználjuk azt a stilisztikai DNS-t, amelyet az Izera prototípusainak nyilvános premierje során mutattunk be 2020-ban, de közben frissítsük is a márka egyedi stílusnyelvét, hogy az illeszkedjen a járművek alatti platformra, és megfeleljen a piaci trendeknek” – mondta el Tadeusz Jelec, az Izera vezető tervezője.

A Pininfarina munkája egyébként már a villanyautós világban is ismert, övék például a világ egyik legerősebb hiperautója, a Battista, de küldetésüknek tekintik az ígéretes autógyártó start-upokkal való együttműködést, így például a török Togg villanyautó tervezésében is részt vettek.

A jelenlegi tervek szerint az Izera jaworznói gyárát 2024-ben kezdik el építeni, villanyautói pedig 2025 végén kerülhetnek a piacra.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.