Rekordokat hozott a szeles idő a hétvégén

Az október utolsó hétvégéjén tapasztalt szeles időjárás egy új rekord születését eredményezte az európai szélturbinák számára: szombaton az Európai Unió 28 tagországa által termelt összes villamos áram majdnem egynegyede, 24,6 %-a a szélturbináktól származott, amire még korábban soha nem volt példa. Ez azt jelenti, hogy 197 millió háztartás fogyasztását, vagy az összes ipari áramszükséglet 68%-át fedezte a szél energiája azon a napon. A téli, igazán szeles időszak ráadásul még csak most kezdődik, és az offshore farmok száma rendíthetetlenül növekszik, így a közeljövőben újabb rekordokra számíthatunk. Érdemes hangsúlyozni, hogy itt egy arányról van szó, és nem mennyiségről, tehát ennek értéke függ a villamos áram keresletétől. Így nyilvánvalóan magasabb az arány hétvégén, amikor az ipari létesítmények fogyasztása kisebb.

A szélturbinák által generált kiemelkedő arányú elektromosság nem meglepő módon elsősorban Dániának köszönhető, ahol a szélenergia szerepe az energiamixben gyakran eléri, és meg is haladja a 100 %-ot. Most sem volt ez másképp, az áram 109 %-a szélből származott. Nem szabad megfeledkezni Németországról sem, ahol ugyan „csak” 61 % volt ez az arány, ez mégis lenyűgöző teljesítmény az ország méretéhez és közel 82 millió fős lakosságát is figyelembe véve. A német szélturbinák által előállított árammennyiség körülbelül 40 atomreaktor termelésével volt egyenlő szombaton, és ez azt eredményezte, hogy az áram nem csak hogy ingyen volt, de a szolgáltatóknak még fizetniük is kellett a fogyasztóknak, hogy használják el a sok felesleget a rendszerből. Az elektromosság használatáért járó „fizetség” 2012 karácsonya óta most volt a legmagasabb az országban. Hozzá kell tenni azonban, hogy ez az energetikai szempontból figyelemre méltó teljesítmény annak az extrém időjárásnak a következménye, amely a napokban vonult végig több európai országban, több halálos áldozatot is követelve.

Az áram árának ingadozása Németországban, Forrás: Bloomberg

Jelenleg 153,7 gigawattnyi szélenergia-kapacitás van működésben Európában, melyből 141,1 GW onshore telepítésű, de az offshore farmok félelmetes tempóban zárkóznak fel. 2016-ban az EU országok által elfogyasztott összes villamos energia 2860 TWh volt, melyből 296 TWh-t, azaz 10,6 %-át a szélturbinák biztosították. Több EU tagország is rekordévet zárt az új kapacitás-telepítések kapcsán: Franciaország (+1,6 GW), Hollandia (+887 MW), Finnország (+570 MW). Ezzel szemben Magyarországon 2011 óta nem épült új szélerőmű, melynek okai a kormány által meghatározott feltételek, amik gyakorlatilag lehetetlenné teszik a telepítést. Ilyen feltétel, hogy lakóterület 12 kilométeres körzetében nem épülhet új erőmű, valamint az, hogy a maximum teljesítmény 2 MW lehet, ami valljuk be, a mai technológia mellett nevetségesen alacsony.

A szélenergia részesedése az európai országok áramfogyasztásában 2016-ban, Forrás: WindEurope
Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.