Norvégiában épül Európa legnagyobb Supercharger állomása

Idén júliusban röppent fel először a hír, hogy a Tesla egy 40 állásos Supercharger állomást tervez építeni Norvégiában a Rygge repülőtér közelében, Oslotól délkeletre. A gyártó célkitűzésének, miszerint 10 000 töltőt hoz működésbe világszerte az év végéig, illetve a Model 3 rohamosan közeledő megjelenésének köszönhetően folyamatosan kerülnek online állapotba a különböző országokban elhelyezett Superchargerek. Nemrég vált elérhetővé a világ legnagyobb állomása, mely 50 Tesla töltését teszi lehetővé egyszerre egy sanghaji garázsban, de gyakoriak a 20-40 állásos, vagy kisebb új állomásokról szóló információk is.

Most a korábbi, Norvégiában tervezett Superchargerek híre kapott megerősítést, sőt a 40 töltőállás valójában 42 lesz, így ez lesz a legnagyobb Tesla töltőállomás Európában. A skandináv országban gyorsan növekszik az elektromos autók népszerűsége, és bár a Model 3-ra még sokat kell várniuk, a Model S és a Model X így is szépen fogy, nem véletlen tehát, hogy pont Norvégia kapja az állomást. S valószínűleg az országon belüli helyszín sem véletlen, hiszen a töltők a reptér és a főváros, két igencsak fontos úti cél között fognak elhelyezkedni, s várhatóan valamely reptéri szolgáltatással is össze lesznek kötve, hiszen az itteni töltőtelepítésnek az egyik feltétele, hogy kapcsolódjon a reptérhez.

A főváros és a reptér közötti út, ahol az új Supercharger állomás ellátja majd a Teslákat

A norvégok reményei szerint a gyarapodó számú Tesla töltők a többi üzemeltető hozzáállására is pozitívan hatnak majd. Az új Supercharger állomás például egy másik töltőállomás mellé épül, amely pusztán 3 töltőpontból áll, annak ellenére, hogy ezt használja az összes elektromos autó, míg a Teslák csak az eladások 15%-át teszik ki.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.