Főoldal » elektromos autó » Elektromos önvezető busz járja a bajor kisváros utcáit

Elektromos önvezető busz járja a bajor kisváros utcáit

Elektromos önvezető minibuszt állított forgalomba a héten a német DB vasúttársaság Bad Birnbach városában. Egyelőre tapasztalat gyűjtés szempontjából indították a járatot, így a kisbusz csupán a város központja és a város fürdője között közlekedik, azonban tervben van, hogy a vonalat összekötik a vasútállomással is. A minibusz 12 személy szállítására alkalmas (6 álló, 6 ülő) és ingyen vehetik igénybe az utasok.

A társaság későbbi tervei között van hasonló sofőr nélküli megoldás indítása Hamburgban és más nagyobb városokban is terjeszkedne. A járművet a francia EasyMile startup cég fejlesztette, maximális sebessége elérheti a 40km/h-t, a bajor kisvárosban azonban nem száguldozik ennyivel, mindössze 15km/h-s sebességre gyorsul fel. A két végállomás között távot pedig 8 perc alatt teljesíti, ami 700 métert jelent.

A buszt természetesen rengeteg szenzorral látták el, így ha bármilyen akadályt tapasztal, lelassít, esetleg megáll. Sajnos még nagyon gyerekcipőben jár a dolog, ezért folyamatosan felügyeli egy szakember a buszt, aki eközben adatokat gyűjt a járműről. A későbbiekben akár majd házhoz is megy az utasokért az önvezető busz, a társaság pedig az önjáró járművekben látja a vidék mobilitását, ahol az embereknek nagyobb szükségük van az autókra.

Forrás: cleantechnika

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »