Mi történik az elhasználódott elektromos autó-akkumulátorokkal?

A gépjárművek működését közérthetően bemutató népszerű Youtube csatorna, az Engineering Explained összeállt a Formula E-vel, hogy az elektromos autók világába kalauzolják el a nézőket egy ötrészes videó-sorozat erejéig, melyben számos tévhitet is eloszlatnak a kibocsátásmentes közlekedéssel kapcsolatban. A legújabb részben a villanyautók által használt akkumulátorok kerültek górcső alá, egészen pontosan az, hogy mi is történik a lítium-ionos alkatrészekkel, miután azok már annyit veszítettek kapacitásukból, hogy nem tesznek többé jó szolgálatot az autóban. A videó alig több, mint 5 perc hosszú, és kiválóan érthető angolsággal nyújt betekintést az elhasználódott akkumulátorok jövőjébe, ám akik inkább a magyar nyelvű olvasnivalót preferálják, azok a videó alatt találják a felvétel összefoglalóját.

Sajnos sokan gondolják azt, hogy a használt akkumulátorokkal való gazdálkodás egy máig megoldatlan probléma, aminek következtében a különböző nehézfémekkel teli berendezések egyszerűen egy szeméttelepen landolnak, mérhetetlen környezeti károkat okozva, és még szennyezőbbé téve a villanymeghajtású járműveket benzines társaiknál. Habár az aksik begyűjtésére és újrahasznosítására a fejlett országokban már létezik szabályozás, mégis gyakran előfordul, hogy a kisebb méretű (pl. mobiltelefon) akkumulátorok a kukába kerülnek a fogyasztó tudatlanságából fakadóan. Az elektromos autó-akkumulátorok esetében azonban más a helyzet, hiszen egy több száz kilogrammos akkupakkot senki nem szerel ki járművéből egyik pillanatról a másikra, és dobja bele a legközelebbi szemetesládába, ráadásul a gyártók kötelessége az általuk forgalmazott autók elhasználódott akkujának kezelése. Erre a jelenlegi legpraktikusabb és leggazdaságosabb megoldás az újrahasználat, aminek már számos példája létezik a nagyvilágban. A leggyakoribbak az ipari energiatároló berendezések, melyek a villamosenergia-hálózat stabilitásában segédkeznek. Az elmúlt hónapokban több ilyen projektről is beszámoltunk, amik olyan villanyautók aksijaiból épülnek fel, amelyek már régóta a piacon vannak, tehát az akkumulátoroknak volt elég idejük megöregedni: a BMW i3, a Nissan LEAF, és a Smart modellek. Ezen kívül számos más kreatív módja létezik az újrahasználatnak, mint például az utcai lámpák energiájának biztosítása a Nissan jóvoltából, illetve az otthoni energiatárolás, amely során ha napi 15 kWh-nál nem fogyasztunk többet, akkor egy olyan 30 kWh-s LEAF aksi, mely elvesztette kapacitásának felét, tökéletes egy egész napi energiánk fedezésére. A videóban szóba kerülnek a Formula E versenyautók, melyekről azt gondolnánk, hogy az intenzív használat követeztében zabálják az akkumulátorokat, holott a valóságban minden jármű egyetlen akkut használ egy egész évad során, és mindössze két meghibásodás történt az eddigi négy szezon alatt. Természetesen a versenyautók aksijai is új feladatot kapnak öreg korukban.

EZT OLVASTAD MÁR?  Újabb nagy hírű autómárka száll be az elektromos luxusautók versenyébe
A Nissan egy hollandiai stadion energiaellátását is használt LEAF akkukkal oldotta meg

A végső lehetőség, ha már semmire nem tudjuk alkalmazni az energiatároló alkatrészünket, az újrahasznosítás. Általános tévhit, hogy az elektromos-autó akkumulátort nem lehet, vagy csak nagyon kis arányban lehet újrahasznosítani, pedig ez egyáltalán nem igaz. A Nissan például elárulta, hogy a LEAF aksik teljes mértékben újrahasznosíthatók, így a visszanyert kobalt, mangán, nikkel, és lítium újra nyersanyagként szolgálhatnak. A kulcskérdés azonban a gazdaságosság, ugyanis a viszonylag kevés elektromos autóval az utakon, és az akkumulátorok hosszú élettartamával számolva jelenleg olcsóbb lehet új nyersanyagot vásárolni, mint másodnyersanyagot előállítani újrahasznosítással, azonban a villanyautók számának növekedésével ennek költségei is egyre alacsonyabbak lesznek, ráadásul folyamatosan ömlik a pénz olyan kutatásokba, melyek azt vizsgálják, hogyan lehetne minél olcsóbban elektromos autó-akkumulátort újrahasznosítani.

Elektromos autót használsz?