Sono Sion: Plusz 30 kilométer hatótáv az integrált napelemmel

Közel három évnyi fejlesztés után elérte végleges formáját a Sono Sion, mely legelőször 2017 nyarán sokkolta a világot egy merőben szokatlan koncepcióval: a tisztán villanymeghajtású autó karosszériája integrált napelem cellákkal termeli az elektromosságot. Hasonló elképzeléssel már találkozhattunk az elektromos járművek világában: a Fisker Karma és a Toyota Prius is büszkélkedhet tetőre szerelt napelemmel, és tavaly a Hyundai és a Kia is bejelentette, hogy új modelljeiket 2019-től napelemes tetővel fogja szerelni. A tiszta energiatermelés ezen módja erőteljesen megosztja a villanyautós közösséget, ám a Sono szerint jelentős hatótáv növekedés érhető el az egész kocsi napelemmel való befedésével, ami nagyon sok szituációban jól jöhet az autósoknak.

A Sion sokat változott első bemutatkozása óta: nagyobb és hosszúkásabb lett, és a beépített napelemeket is jobban elrendezték, és kevésbé láthatóvá tették a fejlesztők. A tetőre, a jármű két oldalára, a hátulra, és a motorháztetőre elhelyezett összesen 248 monokristályos cella 1272 wattnyi áramtermelő teljesítményt jelent, ami 21%-os hatásfokkal dolgozik. A Németországban végzett tesztek szerint ez egy átlagos napi használat során akár 34 kilométernyi plusz hatótávot eredményezhet, azaz városi használat során akár a töltőre való csatlakozást is megúszhatjuk. Érdemes tehát a napra parkolni az autót. Ha viszont pechesek vagyunk, és a napelemek nem könnyítik meg az életünket, akkor a jól megszokott kábeles módszerrel is tölthetünk energiát a kocsiba – a 35 kWh-s aksi 255 kilométeres hatótávot ad a WLTP szerint.

Számos más tulajdonság is egyedivé teszi a guruló mini naperőművet, mint például a kétirányú töltés, amivel elektronikai berendezéseinket működtethetjük az autó által tárolt energiával, vagy például a műszerfalba telepített mohacsík, ami a levegő szűrését és a páratartalom szabályozását végzi. A 120 kW-os motor egy opcionálisan választható vonóhoroggal akár 750 kilót is képes elhúzni. A vállalat állítása szerint a Siont már majdnem 9500-an rendelték elő, és a gyártás még idén megkezdődik. A vásárláshoz 25 500 euróra (körülbelül 8,1 millió forintra) van szükségünk.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.