Itt a Seat első teljesen elektromos autója

2020-ban a Seat is becsatlakozik a teljesen elektromos autót kínáló vállalatok csoportjába, a tervek szerint ugyanis ekkor kerül piacra a most bemutatott el-Born. A koncepció Barcelona híres negyedéről kapta nevét, itt történt ugyanis a jármű fejlesztése és formaterveinek elkészítése. Az el-Born a második elektromos autó a Volkswagen I.D.-ja után, amelynek alapját a MEB platform adja, így a gyártási költségek csökkentése érdekében nem Spanyolországban fog épülni, hanem a VW zwickaui létesítményében Németországban, ahol az I.D. ferdehátú tömeggyártása is helyet kap.

A moduláris elektromos platform nyújtotta műszaki lehetőségek, valamint a gazdaságosabb, és az egyszerűbb gyártás következtében az első villanyautó nem csupán egy erős kezdés lesz a vállalat elektromobilitásról szóló törekvéseiben, de az autó egy igazi úttörő lehet a villanyautó-piacon a Seat reményei szerint. A 64 kWh-s akkucsomaghoz 420 kilométeres hatótáv párosul a WLTP szerint, aminek 80%-a alig 47 perc alatt megszerezhető DC hálózaton a 100 kW-os töltés jóvoltából. A megfelelő energiagazdálkodást ráadásul egy hőszivattyú is segíti, amivel akár 60 kilométernyi hatótáv is megmenthető a hidegben. Ahogyan az akkumulátor tulajdonságai, úgy a motor teljesítménye is megengedi a széles körű használatot. A 150 kW-os (204 lóerős) motorral már nyugodtan kimerészkedhetünk a városból, sőt, a 7,5 másodperces gyorsulás 100 km/h-ra sem fog veszélyes szituációkba sodorni minket utunk során.

Az el-Born egyébként erőteljesen hasonlít a Volkswagen I.D.-re, a fentebb említett okokból nyilvánvalóan ez nem véletlen, az autó eleje viszont kimondottan teslásra sikerült. A spanyolok elmondása szerint a tervezés során két szempont volt mérvadó: az aerodinamika, amit például a kétrétegű spoiler, és a turbina kialakítású felnik javítanak, valamint a vonzerő, amitől a vásárlók egyből beleszeretnek a villanyautóba. A tanulmány először a Volkswagen Group Night rendezvényen, majd pedig a Genfi Autószalonon fog a kamerák elé állni.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.