Csak 2021-ben jön az igazán olcsó Volkswagen I.D.?

A szuperolcsó elektromos Volkswagenekről tett megjegyzések kavalkádja után minden bizonnyal már senki nem tudná magabiztosan összefoglalni, hogy milyen villanyautókra számíthatunk a németek emblémája alatt, hiszen az autóipari óriás igazgatói számtalan félreérthető, gyakran ellentmondásos ígérettel álltak elő a közelgő villanyautók és azok árát illetően. Ha egy kicsit kutakodunk az elmúlt hónapokban megjelent cikkek között, akkor talán azzal tévedünk a legkisebbet, ha azt mondjuk, hogy két igazán baráti áron elérhető Volkswagenre számíthatunk 2020 környékén: az egyik a felturbózott akkumulátorral érkező e-Up!, amit az előzetes információk szerint 18 000 eurós indulóáron vásárolhatnak majd meg az európaiak, a másik pedig az I.D. ferdehátú, melyet 25 000 euró környékére ígér a Volkswagen. Ez utóbbi szüli a legtöbb találgatást, miután az autó köztudottan több akkukapacitással is kérhető lesz, és minden bizonnyal a legkisebb lesz a legolcsóbb, bár ezt a vállalat fejesei eddig sosem hangoztatták. Christian Senger, a cég elektromobilitási igazgatója azonban most a német Edison Handelsblattnak adott interjújában pontosította, hogy is néz majd ki az I.D. árazása.

Előtte viszont érdemes kitérni egy új információra a villanyautó elnevezését illetően. A wolfsburgi autógyártó MEB platform alapú I.D. sorozatának első tagját ez idáig számos néven illettük: I.D., I.D. ferdehátú, I.D. hatchback, I.D. Neo. Néhány napja viszont egy újabb típusjelzést köszönthettünk köreinkben, az I.D. 3-at, amely a WirtschaftsWoche német üzleti magazin szerint a végső elnevezése lesz a járműnek. Tekintve, hogy a VW levédette az I.D. 1-től I.D. 9-ig tartó jelzéseket, ez az információ valósnak bizonyulhat, ám hivatalos megerősítés még nem érkezett. A hármas szám egyébként az autó méretére utal, ami azt jelenti, hogy két kisebb elektromos kocsira is számíthatunk. A sportterepjárók neve mögé pedig egy X kerül.

Ám de minket most sokkal jobban érdekel az autó ára, ami Senger szerint 24 000 euró lesz. Ez azonban az alapmodellre vonatkozik, ami csak 2021-ben jön. Az Edison magazin ugyanis azt írja, hogy a Volkswagen a Tesla üzleti stratégiáját fogja követni, és először a csúcsváltozatot kezdi el értékesíteni, megteremtve a lehetőséget az olcsóbb típusoknak. A legnagyobb akkumulátoros verzió állítólag 550 kilométeres hatótávolságot tud majd, 150 kW-os motorja pedig 180 km/h-s végsebességet enged. Ez fog 2020 márciusában a kereskedésekbe kerülni, ám ezért körülbelül 30 000 eurót kell fizetniük az európai vásárlóknak. Akik viszont beérik 330 egy töltéssel megtehető kilométerrel 24 ezer euróért, azoknak lehet hogy másfél évet is várniuk kell, azaz az alap I.D. 3 talán csak 2021 végén lesz hazavihető. A gyártási változatról idén szeptemberben, Frankfurtban hullik le a lepel.

A Tiguanra épülő, jelenleg I.D. Crozzként ismert terepjáró a mostani állás szerint 2020 szeptemberében jutna el a kereskedőkhöz, a Buzz kisbusz pedig 2022-ben csatlakozik a kínálathoz. Az igazgató azt is megerősítette, hogy a MEB platform az e.Gohoz, illetve a Microlinohoz hasonló kompakt városi kisautónak is helyet ad a jövőben.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.