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
auto
2024. 04. 19. péntek

Hivatalosan is a légszennyezés okozhatta egy brit kislány halálát

elektromos autó

Egy 9 éves kislány lehet az első személy az Egyesült Királyságban, akinél a légszennyezést jegyzik be hivatalos halálokként – nyilatkozta a gyermek édesanyját képviselő jogi csapat, akik szerint megtámadhatatlan bizonyíték van arra, hogy Ella Kissi-Debrah a kritikus mértékben szennyezett levegő miatt hunyt el. A londoni lány első tünetei 2010-ben jelentkeztek, amely után 27-szer került kórházba, s végül három évig tartó súlyos asztmás rohamok után 2013-ban hunyt el, amikor az egyik ilyen roham a légzés megállását okozta. Akkor a hatóságok a halotti anyakönyvben is az asztmát jelölték meg a halálozás okaként, ezt azonban az anyuka nem volt hajlandó elfogadni, hiszen a gyermek teljesen egészségesen született.

„Amíg életben volt, sehogy sem tudtuk kideríteni, hogy mi okozza az asztmát, s habár most már nincs velünk, mint az anyja elhatároztam, hogy mindent megteszek azért, hogy kiderítsem, mi is állhat a dolog hátterében. Ötletem sem volt mit fogok találni, de azt tudtam, hogy valahogyan a levegőhöz van köze” – nyilatkozta Rosamund Kissi-Debrah a CBS hírportálnak múlt pénteken.

Forrás: bbc.com

Így aztán Stephen Holgate, a brit kormány légszennyezéssel kapcsolatos tanácsadó testületének volt igazgatója a University of Southampton egyik professzorával közösen egy kutatásba kezdett, mely megállapította, hogy a kislány egyre rosszabbodó állapota egybeesett a déli elkerülő út környéki lewishami otthona közvetlen közelében mért súlyos levegőszennyezéssel, mely folyamatosan a megengedett érték felett mozgott. Ennek tudatában a bíróság engedélyt adott a halált kiváltó ok újravizsgálására. A jogi csapat által megírt memorandum szerint a kislány még ma is élne, ha a levegő szennyezettségét a törvényes keretek között lehetne tartani, így a felelősség a brit kormányt terheli, akik képtelenek voltak betartani  az emberi jogokról szóló európai egyezményben vállalt kötelezettségeiket.

A londoni déli elkerülő út mentén jellemzően a határértékek feletti légszennyezést mérnek

Habár Ella Kissi-Debrah lehet az első brit gyermek, akinek halotti anyakönyve bizonyítja a légszennyezés súlyos és sürgősen megoldandó problémáját, számos kutatás bizonyítja, hogy a mérgező levegő milliók halálát okozza világszerte, sőt, egy friss tanulmány szerint ma már többen halnak bele a fosszilis ásványkincsek égetése által okozott levegőszennyezésbe, mint a dohányzásba. Az ilyen tragédiák azért is rendkívül elszomorítóak, mert a megoldást kínáló technológia már rendelkezésre áll: még ha szénerőműben állítjuk is elő az áramot villanyautónkba, az elektromos közlekedés akkor sem szennyez annyira, mint a hagyományos. Ráadásul az erőműben legalább egy 30 méter magas kéményen keresztül engedjük a füstöt a légkörbe, és nem gyermekeink orra alá pöfögjük a városban. De persze a szénerőműre sincs már többé szükségünk, hiszen a megújuló energiaforrások energiatárolókkal összekapcsolva minden igényünket fedezni tudnák. És ne gondoljuk, hogy a mi gyermekeinkre nem csap le a láthatatlan gyilkos: a Greenpeace adatai azt mutatják, hogy a budapesti iskolák környékén is aggasztóan magas a nitrogén-dioxid koncentrációja.

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.