Már állnak az Ionity ultragyors töltői a Bábolna pihenőben

A szolgáltatás ugyan még nem indult el, mert tart a tereprendezés, de ma délelőtt a helyükre kerültek az Ionity első magyarországi ultragyors töltői az M1-es autópálya Budapest felé vezető oldalán a Bábolna pihenőnél. A Bécstől 150, Budapesttől pedig 100 km távolságra lévő pihenőben egyelőre négy darab 350 kW teljesítményű ABB töltőoszlopot állítanak fel, amelyek CCS csatlakozón tudják majd kiszolgálni a töltendő autókat.

(fotók: Szoboszlai István)

Mivel az Ionity projektet részben a legnagyobb európai autógyártók finanszírozzák, így a CCS csatlakozó lesz az egyetlen az oszlopokon, a CHAdeMO protokollt nem fogják támogatni. Bár egyelőre nincs olyan autó, ami képes lenne 350 kW-os teljesítménnyel tölteni, az oszlopokon lévő Huber+Suhner gyártmányú folyadékhűtéses kábel ezt lehetővé teszi. Az AC->DC átalakítás ennél a teljesítménynél már nem az oszlopban, hanem egy-egy külön szekrényben történik.

Az ilyen ultragyors töltőknél a 150 kW-tal vagy nagyobb teljesítménnyel tölthető autókba 20-30 perc alatt 250-600 km-re elegendő energia tölthető. A nagyobb teljesítmény nem csak az autósok mielőbbi továbbjutása szempontjából segítség, de ilyen teljesítmény mellett ezek a töltőszigetek is több autót tudnak kiszolgálni egységnyi idő alatt.

EZT OLVASTAD MÁR?  Már több mint 5000 CCS Combo töltő van Európában

Az első magyarországi Ionity töltők május végére, vagy június elejére készülhetnek el teljesen, de hamarosan kezdődik a második helyszín építése is az M7-es autópálya mentén.

Elektromos autót használsz?