A híres monacói pályán száguld a Formula-E

Ezen a hétvégén Monte-Carloba érkezik a Formula-E, ahol a világ leghíresebb utcai versenypályáján mérettetnek meg az egymással a versenyzők. Sajnos a címben szereplő felütés csak részben igaz. Talán félig, mert az elektromos versenyautóknak ugyan kedvez az utcai környezet, de a Formula-E számára túlságosan hosszú lenne a 3,34 km-es F1-es pálya, ezért lerövidítették körülbelül az eredeti hosszának felére 1,76 kilométerre. Ez viszont nem kell, hogy csökkentse a verseny élvezeti értékét.

A monacói F1 pálya rajza. Forrás: Will Pittinger

Ha megfigyeljük a képeket, látszik, hogy három nagyon híres rész a rövidítés miatt kimaradt, az egyik az alagút (9), aminek túl nagy jelentősége nincs, a másik a Grand Hotel hajtű (6), ami sajnos elég látványos és a harmadik a kaszinó környéke (4). A rövidebb pályán a villanyverdák a kikötői sikánnál (10) fordulnak vissza, ezért a Tabac (12) az uszoda (15) és a La Rascasse (17) benne maradt a repertoárban.

A minacói Formula-E pálya rajza. Forrás: fiaformulae.com

Szombaton tehát érdemes lesz a tévékészülékeken megkeresni az Eurosport1 csatornát és várni a 4 órát, mert garantáltan izgalmas dolgok fognak történni a képernyőn. Előtte viszont a Youtube-ra is érdemes felnézni, mivel a gyakorló futamok élőben követhetők a Formula-E hivatalos csatornáján.

Advertisement
EZT OLVASTAD MÁR?  Tovább nőtt Vergne előnye a Formula-E bajnokságban
A 2019-es monacói Formula-E futam időbeosztása helyi idő szerint. Forrás: fiaformulae.com

A Formula-E világának híreiért és a futamok összefoglalóiért keresd a formula-e kategóriát itt az oldalon! A 2018/2019-es évad összes versenyének videóját és szöveges beszámolóját pedig az évad összefoglaló oldalán találod! Ha még több elektromos versenyautóra vágysz, a Formula-E futamok után nézd meg a Jaguar I-Pace-ek versenyét is!

Elektromos autót használsz?

Magyar Péter

Villamosmérnökként szakmai csodálattal tekintek minden elektromos járműre, ugyanakkor azt látom, hogy sok az ismerethiányból adódó ellenérzés irántuk. Írásaimmal ezen szeretnék pozitív irányban változtatni!