A Tesla megmentette az utasait, a hibázó sofőr meghalt

Sokkoló frontális ütközést rögzített április 30-án a barcelonai Vallvidrera alagút biztonsági kamerája. A kétirányú forgalmat lebonyolító útpálya egy kanyarodó szakasza után egy Sant Cugat felé tartó autó (a kamerának szemből) feltehetőleg a sofőr figyelmetlensége miatt áttért a szembejövő sávba, ahol először meglökött egy kisebb autót, majd frontálisan ütközött egy Barcelona felé látszólag szabályosan közlekedő Tesla Model S-sel. Az ütközés erejét jól mutatja, hogy a balesetet okozó autó 360 fokot fordulva két sávval arrébb állt meg, de a két tonnás Tesla is nekicsapódott az alagút falának, mielőtt a két sávot elválasztó vonalon megállt volna. A vétlen sofőr néhány másodperc múlva külső segítség nélkül szállt ki a Model S-ből, míg a másik autó 53 éves sofőrje a RacoCatala beszámolója szerint nem volt ilyen szerencsés, a kórházban belehalt a sérüléseibe. A balesetben összesen öten sérültek meg.

(fotók: Sergî0/forocoches.com)

Nem ez az első eset, hogy a Tesla akkumulátor köré épített, az autó orrában komoly gyűrődési zónát rejtő felépítménye és egyéb biztonsági rendszerei megmentik a bennük ülők életét, és valószínűleg nem is az utolsó. A felvétel azonban arra is rávilágít, hogy mennyire fontosak az autókban azok a biztonsági rendszerek, amelyek segítenek az autót a sávban tartani, vagy legalább figyelmeztetik a sofőrt, ha lankadna a figyelme. A felvételen jól látható, ahogy a balesetet okozó autós kifelé sodródik a sávjából, pedig ezt a legegyszerűbb sávtartó rendszerek is meg tudták volna akadályozni.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Antalóczy Tibor

A Villanyatosok.hu főszerkesztője, illetve a Villanyautósok Közösségének egyik alapító tagja, e-mobilitás szakértő. 2014 óta aktív elektromos autó használó, és külső tanácsadóként számtalan hazai elektromobilitási projekt aktív segítője.