Európa akár az egész világot elláthatná árammal

Naperőművek kapcsán gyakran felmerül, hogy egyes napsütésben bővelkedő, de sivatagos területű országok akár az egész világ energiaszükségletét biztosíthatnák tiszta, napelemes áramtermeléssel. A problémát nem is a termelés, inkább az áram szállítása jelentené.

Ennél sokkal meglepőbb tény, hogy Európában is megtermelhetnénk tisztán a világ teljes energiaigényét, nem nap, hanem szélerőművekkel, írja a World Economic Forum.

Az egyes években beépített szélenergia teljesítmény (forrás: www.sciencedirect.com)

Európában egyre több szélerőművet telepítenek. Mi is beszámoltunk róla, amikor 2017-ben elkészült Skócia első vízre telepített szélfarmja. Többek között ennek is köszönhető, hogy 2018-ben előfordult, hogy Skócia szélből nyert áramtermelése megelőzte az atomerőművek termelését. 2019 nyarára a skót szélerőművek a lakossági igény közel dupláját képesek voltak megtermelni.

A fenti példák is rámutatnak, hogy szeles napokon a szélfarmok képesek teljes országokat ellátni tiszta energiával. A kutatók azonban azt is kiszámolták, hogy mennyi energiát termelhetnénk Európában, ha minden megfelelő helyet ellátnánk szélkerékkel. Ezt a – valljuk be, nem túlságosan racionális – forgatókönyvet megvalósítva Európa képes lenne biztosítani az egész világ elektromos áram igényét.

Az Egyesült Királyság Sussex Egyetmén és Dánia Aarhus Egyetemén végzett kutatások eredményeképpen elkészült az alábbi térkép, amely Európa országinak onshore szélenergia termelési potenciálját mutatja be. A kutatók véleménye szerint Európa a jelenlegi nem tengeri szélenergia termelésének százszorosát is képes lenne megtermelni. A térképről az is kiderül, hogy a kelet-európai országok mellett Norvégia és Izland rendelkezik a legnagyobb szárazföldi szélenergia termelési potenciállal.

Európa országainak onshore szélenergia potenciálja (MW/km2) (forrás: www.sciencedirect.com)

A kutatócsoport digitális széltérképeket alkalmazott Európa jellemző széljárásának elemzéséhez. Ezekből az adatokból meghatározták, hogy Európa földterületének 46%-a lenne alkalmas szélturbinák telepítésére. Ebből már levonták a lakott területeket, katonai bázisok területeit és egyéb olyan földterületeket, ahol bármilyen okból nem megfelelő a szél.

A kutatás becslése szerint elméletileg összesen további 11 millió szélturbinát telepíthetnénk Európa-szerte, mivel az erre alkalmas terület közel 5 millió négyzetkilométer. A jelentés arra a következtetésre jutott, hogy ezt a potenciált kiaknázva Európa elméletileg képes lenne az egész világot ellátni energiával legalább 2050-ig.

Természetesen az „elméletileg” szó nagyon fontos. A kutatók hangsúlyozták, hogy ez nem egy megvalósítandó cél, csupán egy információ Európa jelenleg kiaknázatlan szélenergiás termelési kapacitásáról.

„Természetesen nem azt mondjuk, hogy minden erre alkalmas földterületre szélturbinákat kellene telepíteni, azonban a kutatás rámutatott, hogy egész Európában hatalmas potenciál található a szélenergiában, melyet érdemes lenne kihasználni, hogy megelőzzük a klímakatasztrófát.” – mondta Benjamin Sovacool, a Sussex-i Egyetem energiapolitikai professzora.

A szél segítségével megszabadulhatunk a széntől

2019 nyár elején két egymást követő héten Nagy Britannia energiatermelése teljes mértékben szén felhasználása nélkül üzemelt. A napsütéses és szeles napokon az Egyesült Királyság közműhálózatára termelő szénerőműveket teljesen lekapcsolták, annyira megnövekedett a szél- és naperőművek termelése.

Nagy-Britannia 7 év alatt szinte teljesen megszabadult a széntől. (forrás: theguardian.com)

Az Egyesült Királyság szénfüggősége drámai mértékben lecsökkent az elmúlt években. A fenti ábrán fekete sáv jelzi azokat a napokat, amikor 50%-ot meghaladó mértékben biztosították a szénerőművek az ország áramellátását. A szürke árnyalatai az 1-50% közötti arányt, a zöld sáv pedig az olyan napokat jelzi, amikor egyáltalán nem termeltek áramot szén felhasználásával. A kormány bejelentette a még meglévő széntüzelésű erőművek leállítását 2025-ig, ami az előző évek változását tekintve egyáltalán nem tűnik vállalhatatlan célnak.

Az egész világ megújulókra vált

Kínában és Indiában elképesztő sebességgel telepítik a megújuló energiás erőművi teljesítményt. Az elmúlt néhány évben India 43%-kal túllépte a a 2016-ban kitűzött megújuló energiatermelési teljesítményre kitűzött céljait. A jövőt tekintve India 175 GW teljesítményt tervez 2022-ig telepíteni (összehasonlításképp a Paksi Atomerőmű teljesítménye 2 GW).

Kína célja 2020-ra 38%-kal növelni a megújuló áramtermelési teljesítményt (2015-höz viszonyítva). Kína visszavonta minden új széntüzelésű erőműre vonatkozó tervét, India pedig szintén ezt tervezi 2022-ig.

A szép eredmények és célok ellenére azonban nem dőlhetünk hátra, mivel az energiaéhségünk még a vártnál is dinamikusabban növekszik. A tiszta energiatermelésre átállás mellett is folyamatosan növekszik az üvegházhatású gázok kibocsátása. A világ szénfelhasználása 2018-ban mindezek ellenére is  3%-kal nőtt, elsősorban Ázsiában, főképp Kínában és Indiában.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.