Skócia áramszükségletének kétszeresét termelik a szélerőművek

A villanyautóról gyakran állítják, hogy teljes élettartama során többet szennyez, mint egy modern dízel, mert az akkuba töltött áramot széntüzelésű erőművekben termeljük meg. Szerencsére ez az állítás egyre kevésbé állja meg a helyét, például 2019 első felében Skóciában a szélerőművek annyi áramot termeltek, amennyi két Skóciának is elég lett volna, írja a sciencealert.com.

Egészen pontosan 2019 január és június között Skócia szélturbinái 9,8 millió MWh elektromos energiát termelték, amely 4,47 millió háztartás szükséglete, ami különösen izgalmas, ha azt is hozzátesszük, hogy Skóciában csupán 2,6 millió háztartás található. Természetesen a túltermelést is sikerült felhasználni, azt Anglia északi területére szállítják.

Az utolsó simításokat végzik a legelső úszó szélfarm indítása előtt, Forrás: The Guardian

Az Egyesült Királyság az utóbbi időben egyre inkább komolyan veszi a környezetvédelmet, egyértelműen támogatni kezdték az elektromibilitást, valamint évek óta dolgoznak azon, hogy teljesen szénmentessé tegyék az országot, az eddigi rekord, hogy egy teljes hétig, pontosabban 167 órán keresztül nem kellett beindítani egyetlen szénerőművet sem, az ország energia szükségletét megtermelték a megújulók, atomerőművek és gázturbinák. Az ország célkitűzése, hogy 2025-re teljesen szén nélkül működjön, amiben a szeles Skócia komoly szerepet kap.

Skócia a szélenergia területén úttörő szerepet játszik az Egyesült Királyságban, 2018 decemberi adatok szerint 8233 MW szárazföldi és tengerre telepített szélenergia kapacitással rendelkeznek.

Egyre több ország törekszik a tiszta energiatermelésre, ami a Föld, azaz gyermekeink jövője szempontjából létfontosságú, mivel számos kutatás bizonyította, hogy a mai városlakók életét több évvel rövidíti meg a környezetszennyezés. Németország sem áll rosszul a megújuló energiaterelés területén, de Kínában is van már olyan tartomány, Quinghai, ahol heteken keresztül képesek kizárólag környezetbarát módon, nap, szél és vízerőművekkel megtermelni a régió energiaszükségletét.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.