Főoldal » elektromosautó-töltés » Nem vicc: városi zajjal is lehet villanyautót tölteni

Nem vicc: városi zajjal is lehet villanyautót tölteni

A Peugeot páratlanul kreatív marketingkampányának köszönhetően teljesen új értelmet nyert, hogy mit jelent megújuló forrásból származó energiával tölteni az elektromos autót. A francia autógyártó ugyanis egy olyan hirdetőtáblát helyezett el Porte Maillotban, Párizs egyik legforgalmasabb részén, mely a városi hangzavart alakítja át elektromossággá, ami aztán a villanyautók, jelen kampányban az e-208 akkumulátorába kerülve segít csendes kilométereket megtenni az autósoknak. Így elméletben ez tulajdonképpen egy öngyilkos projekt, hiszen minél többen használnak elektromos autót, a Peugeot innovatív berendezése annál kevésbé képes fedezni ezen járművek energiaellátást – na nem mintha attól kéne tartanunk a közeljövőben, hogy a párizsi zajszennyezés hirtelen megszűnik, és a Peugeot prezentációja teljesen érdektelenné válik.

A villanyautó-töltő hirdetőtábla a piezoelektromosság jelenségét használja ki, mely során bizonyos kristályokon elektromos feszültség keletkezik valamilyen stressz hatására. Ez ebben az esetben a megannyi zajforrásból érkező hanghullám által okozott rezgés, amit több ezernyi piezoelektromos érzékelő alakít elektromos árammá. Sajnos töltési teljesítményt és egyéb műszaki adatokat nem árult el a Peugeot, ám a technológia még csupán kísérleti fázisban van, tehát ne reménykedjünk benne, hogy ilyenekkel lesznek telerakva a nagyvárosok a közeljövőben. A fejlesztők viszont úgy vélik, hogy a későbbiekben a zaj is az energiamix része lehet.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.