Főoldal » energia » Másfélszeresére nő a Tesla gigantikus akkumulátora

Másfélszeresére nő a Tesla gigantikus akkumulátora

50 MW/ 64,5 MWh új energiatároló-kapacitás adódik hozzá a Tesla dél-ausztráliai lítium-ion akkumulátorához, mely a maga 100 MW/ 129 MWh-jával jelenleg a legnagyobb ilyen berendezés a világon. Az 50%-os bővítést a Neoen jelentette be, mely a 2017 decemberében beindított gigantikus akkumulátort, és a hozzá csatlakoztatott Hornsdale szélfarmot üzemelteti. Az új egységek építése már 2020 első felében befejeződik, és természetesen a Tesla fogja kivitelezni, azt azonban nem tudni, hogy továbbra is kizárólag Powerpack berendezésekből fog-e állni a rendszer, vagy a kaliforniai vállalat a nemrég bemutatott Megapack akkumulátorát is beveti. Ám több kommentelő is látott Powerpack egységekkel megrakodott kamionokat a Neoen Hornsdale Power Reserve felé tartani, így valószínűleg ezek a kisebb, 210 kilowattórás blokkok lesznek felhasználva az egyenként körülbelül 3 MWh kapacitású megaaksik helyet.

A Neoen megújulókra épülő erőmű-telepe két éves működése alatt jócskán túlszárnyalta a hozzá fűzött reményeket. 2018 elején például arról számoltunk be, hogy miként képes néhány nap leforgása alatt dollármilliókat spórolni az aksi az ausztrál fogyasztóknak, és hogyan küldi nyugdíjba a feleslegessé váló fosszilis alapú csúcserőműveket. Nem véletlenül döntött Dél-Ausztrália egy másik lítium-ion aksi megépítése mellett, melyhez szintén a Tesla biztosítja a technológiát. Az állam a 2030-as évekre kizárólag megújuló alapon szeretne villamos energiát termelni, a kereslet folyamatos kielégítéséhez pedig nélkülözhetetlen az elektromosság tárolása.

Az akkumulátoros energiatároló-rendszerek előnyeit felismerve Dél-Ausztrália állam kormánya tavaly novemberben megalapította a Grid Scale Storage Fund elnevezésű alapot, mellyel a hasonló projektek elindulását szeretné ösztönözni. A Hornsdale Power Reserve bővítése a legelső, mely támogatást szerez ebből az alapból, mégpedig öt éven keresztül évi 3 millió ausztrál dollár fogja segíteni az akku működését. Az ausztrál kormány is hozzájárul a kapacitás-növeléshez, tőlük 8 millió dollárt kap a Neoen az Advancing Renewables Program alapon keresztül. A bővítés költségeit nem tette közzé a vállalat, de a teljes eddigi rendszer megépülése 66 millió dollárba került, így ennek a felénél biztos nem lesz drágább az új projekt. A rekord megtartása viszont így sem biztos, merthogy egy évvel ezelőtt négy aksi építését is jóváhagyták a hatóságok Kaliforniában, melyek közül kettő még a kibővített Tesla-aksinál is nagyobb lesz 2020-as elkészültekor.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.