Évi 150 ezer Tesla épülhet a német gigagyárban

A tervek szerint összesen mintegy 4 milliárd eurós beruházásból épül meg a Gigafactory 4 a Berlin melletti Grünheidében – írta meg a Tagesspiegel a német hírügynökség információira hivatkozva –, ez azonban az építkezés és a bővítések teljes költsége, amely több szakaszban fog történni. Azt egyelőre nem tudni, hogy a legelső szakasz mekkora összegből fog megvalósulni, de a hírek szerint az építkezés 2020 első negyedévében kezdődik, és első körben 3000 embernek termet majd munkahelyet, míg a bővítések után akár 8-10 ezerre is nőhet a foglalkoztatottak száma. A gyár építéséhez az Európai Unió vélhetően 300 millió euróval fog hozzájárulni.

Az A10-es autópálya mellé tervezett németországi gigagyár várhatóan 2021 végén kezdi meg a termelést, fő terméke pedig a Model Y kompakt crossover lesz, de hajtásláncok, és akkumulátorok is készülnek majd a létesítményben. A németek információi szerint évente 150 000 Tesla gurul majd ki a Gigafactory 4-ből, azaz annyi, ahány Model 3-at a Gigafactory 3 a kínai piacra termel. A beruházás nem csupán a gyárépület és a szükséges infrastruktúra felhúzására terjed ki, hanem az új fejlesztő- és dizájnközpontra is, amely Berlinben kap helyet.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.