Íme a Volkswagen ID. Space Vizzion

Máris akcióba lendült a Volkswagen Csoport a Los Angeles-i Autószalon előestéjén, az Audi e-tron Sportback után a VW ID. Space Vizzion koncepcióautó is bemutatásra került, mely a német autógyártó hetedik modellje a tisztán elektromos meghajtású ID.-családban az ID. 3, ID. Crozz, ID. Buzz, ID. Vizzion, ID. Buggy és ID. Roomzz után.

A formatervezők kihasználták alkotói szabadságukat, ami egy tanulmány megrajzolásánál adódik, és az aerodinamika tökéletesítésére helyezték a hangsúlyt, ez indokolja például a kilyuggatott első lökhárítót és a hosszan hátranyúló tetővonalat. A koncepció légellenállási tényezőjét így sikerült 0,24-re csökkenteni, miközben a Space Vizzion dizájnját tekintve teljes mértékben beleillik az ID.-sorozat tagjai közé.

Az igazi látványvilág az utastérben tárul elénk, ahol egy 15,6 colos érintőképernyő „lebeg” a műszerfal közepén, ami teljesen indokolatlanná teszi mindenféle más vezérlőt elhelyezését a modern beltérben. Csak egy kisebb kijelző került még a kormány mögé, ami a legfontosabb információkat vetíti a sofőr elé.

A Volkswagen igyekezett fenntartható módon megépíteni a tanulmányt, így például az úgynevezett AppleSkin műbőr alapanyagát részben az almalégyártás egy mellékterméke adja, króm pedig a krómszerű betétek ellenére sincs az utastérben.

Az ID. Space Vizzion MEB padlólemezébe egy 250 kW teljesítményű hátsókerekes hajtásrendszer lett beépítve, amivel alig 5,4 másodperc alatt eléri a 100 km/h-t az autó. Az akkumulátor bruttó kapacitása 82 kWh, ami a WLTP szerint 590 kilométert jelent, míg a pontosabb amerikai EPA szerint 480 kilométeres hatótávra számíthatunk. A töltésében nem tört nagyra a VW, egy szerény 150 kW-os DC töltési teljesítménnyel ruházta fel a villanyautót.

A gyártásra érett verziót 2021 végén mutatja be a Volkswagen, utána pedig Európában, Észak-Amerikában, és Kínában is elérhetőek lesznek a különböző változatai.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.