A Volvo kamionokról vonatra vált

A folyamatosan zöldülő energiamixnek köszönhetően az elektromos autózás támadók kezdenek kifogyni az érvekből, ezért a villanyautók gyártásánál kimutatható széndioxid kibocsátást is igyekeznek beleszámolni az autó teljes élettartama során okozott környezeti terhelésbe, ami tulajdonképpen rendjén is van, bár a hagyományos autók gyártásánál ezt gyakran kifelejtik.

Szerencsére az autógyártók környezetvédelmi törekvéseinek köszönhetően ez az érv is egyre kevésbé állja meg a helyét. A minap megjelent sajtóközleményében a Volvo jelentett be egy látszólag egyszerű, mégis jelentős lépést az autók gyártása során bekövetkező környezetszennyezés csökkentésére: teherautók helyett vonattal fogják szállítani a személyautókat a gyáregységek és az új autó lerakatok között, amivel a logisztikai tevékenység széndioxid kibocsátását tudják csökkenteni.

A vállalat elsősorban Európában törekszik az új autók szállítását vasútra terelni, így például a Belgiumban, Gentben lévő gyáregység és egy észak-olaszországi depó közötti útvonalon vasúti szállítást választva a kamionok helyett közel 75%-kal csökkent a szállítás széndioxid kibocsátása, a genti üzem és egy osztrák depó között pedig felére csökkent a szennyezés.

A Volvo Cars teherautókról vasúti személyautó szállításra vált a gyár és a raktárak között (fotó: Volvo Cars)

A kezdeményezés a Volvo Cars idén bemutatott éghajlatváltozás elleni cselekvési tervének része. A terv szerint a vállalat 2018 és 2025 között 40%-kal csökkenti az egy autóra vonatkozó széndioxid lábnyomot, 2040-re pedig klímafüggetlen vállalattá szeretnének válni.

A Volvo Kínában és az Egyesült Államokban is tervezi a vasúti szállítás arányának növelését. A kínai székhelyű gyártóüzemekből Belgiumba, a genti kikötőbe hetente kétszer vonattal szállítják az autókat. Kínában és Oroszországban szintén vasúton szállítják az új autókat a regionális raktárakba.

Az Egyesült Államokban a társaság dél-karolinai Charlestonban lévő gyártóüzemében szintén egy jól működő vasúti teherfuvarozási hálózat található, így az új autókat szintén vasúton szállítják az  Észak-Amerika városaiban található raktárakba. Ezek a vonatok jelenleg is heti több tucat teherautót váltanak ki, de a szám a tervek szerint tovább növekszik majd, amikor a következő generációs XC90 gyártásra kerül.

A Volvo terveiből természetesen az elektromobilitás sem maradhat ki, ezért a tavalyi évben elindították a Recharge sorozatot, amely a tisztán elektromos és a tölthető hibrid modelleket jelenti.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.