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
auto
2024. 04. 16. kedd

Tartozom egy vallomással: nekem még mindig nincs elektromos autóm. Akik szokták hallgatni a Villanyóra podcastot azoknak ez nem újdonság, mert pár hete már beszéltünk róla, hogy én vagyok az egyik utolsó a Villanyautósok állandó stábjában, aki még mindig egy 16 éves benzinessel jár. Miközben olvasóink élezik a kaszákat, kapákat, hadd mentsem annyival a helyzetet, hogy ha minden jól megy, akkor ez hamarosan változni fog. Hetek óta a tökéletes 8,5 milliós villanyautót keresem.

Millió oka volt

Persze jó okai voltak (vannak), hogy eddig miért nem volt elektromos autóm.

Kezdjük mindjárt a defektemmel, hogy ugyan mint a család és baráti kör műszaki felelőséhez, mindig mindenki hozzám jön tanácsért ha kütyüt akar vásárolni, én azonban általában nehezen veszem rá magam, hogy saját részre vegyek új eszközt. A híreket és teszteket követve, mindig a következő, még jobb generációra várok, illetve van egy két szolgáltatás, tulajdonság, amiről úgy érzem nem tudok lemondani, de még csak a legdrágább modellekben érhető el. A villanyautóknál évek óta ugyan ezt játszom.

A régi Leaf ma már elég olcsó a használt piacon, de autópályán és télen talán a 100 km hatótáv is necces.

És persze itt vannak a saját közlekedési szokásaim is, hiszen a koronavírus előtti időkben hétköznap tömegközlekedtem Budapesten, illetve esetenként (villanyos) autómegosztókat használtam. A saját kocsimat inkább hétvégén vezettem, olyankor viszont általában hosszabb utakat tettem meg. Évi 20-25 ezer kilométert tettem így bele. Mostanra változott a helyzet, és tavasztól őszig már a hét nagy részét a családi nyaralóban töltöm, ami hetente párszor 90-100 kilométer ingázást von maga után az irodába meg vissza. Erre a felhasználási formára pedig az olcsóbb, 3-4 millió közötti használt villanyautók csak kompromisszumokkal voltak alkalmasak. Sokáig kerülgettem az Amperákat, de hibridet nem akartam.

2,5 millió oka van

Talán nem meglepő, hogy a (remélhetőleg) végső lökést az új 2,5 millió forintos állami támogatás és több forgalmazó kemény árengedményei adták meg.

Az egyik alapvető feltételem saját magamnak évek óta az volt, hogy 10 millió alatt elérhető legyen egy 300 „WLTP kilométer” feletti hatótávú autó. Nos, most, június 15-től már több modell kvalifikálja magát ebben a kategóriában, ráadásul a 8,5 milliós ár minden korábbi várakozásomat felül (alul?) múlja.

Nem kerget a tatár, várhatnék még egy kicsit, jobb, újabb modellek érkezésére, de egyrészt az ilyen jó feltételek okán sokan fognak most autót venni és az az 1200 darabos állami támogatás keret nem annyira sok egy 150 ezres autópiacon. Persze, ha elfogy a 3 milliárd forint, lehet, állambácsi újratölti, de ki tudja, ha mélyebb lesz a gazdasági válság, vagy visszatér a vírus, lehet pont erre nem jut majd.  Másrészt tudjuk, hogy a legtöbb autógyár villanyautós kapacitásai erősen limitáltak és ha elfogynak a jelenlegi készletek, lehet sokat kell majd várni. Már most volt olyan cég, amely azt mondta nekem, legkorábban 1 év múlva, 2021 nyarán lenne meg az autóm.

És ugyan lehetséges, hogy előbb utóbb az új támogatás hatására olcsóbbak lesznek a használt autók is, de egyelőre a nálam ezek között első helyen lévő Ioniq még mindig 6,5-7,5 millió között mozog, akkor pedig már túl csábító 8,5 millióért az új, nagyobb akkus facelift verzióból a vadi új nullkilométeres példány.

Ne őrüljünk meg

Ezek alapján kezdtem áttekinteni a piacot, elsősorban Szöcske remek összefoglalójára támaszkodva, majd az elmúlt napokban beszéltem vagy 7-8 kereskedéssel, elmentem autókat tapogatni, árlistákat, felszereltségi szinteket böngésztem, sőt az egyik típusnak még a 250 oldalas használati útmutatóját is átolvastam. Nézzük ezek alapján miket zártam ki és miért.

Melyik elektromos autó kaphat 2,5 milliós állami támogatást?

A spektrum alsó végén található a VW csoport elektromos minije az e-UP/Citigo páros, ami – a támogatás utáni – alig 4 milliós alapárával rendkívül vonzó. A gond leginkább az, hogy ezek az autók csak elméletben léteznek, mert már hónapokkal ezelőtt elfogyott a 2020-as magyarországi kvóta. Bár hallani olyan hangokat, hogy mégiscsak kapunk idén még többet belőlük, első és egyetlen autónak nekem kicsit bajos ez a duó.

Városban a közösségi autómegosztóknál nagyon szeretem őket vezetni, de autópályán nem érezném magam biztonságban egy ilyen pici autóban és ha néha mégis sok a csomag, vagy az utas, akkor ezek már szűkösek. Ráadásul a DC villámtöltésük is elég lassú. Kb. hasonló okok miatt esik ki a Smart család is.

Állami támogatással: Smart EQ ForTwo és ForFour

A skála tetején természetesen a Tesla Model 3 áll, de racionálisan nem tudom meggyőzni magam. Bármennyire is ez az álom autó, a másfél évvel ezelőtti európai premier óta kötelező elem lett az Autopilot és emiatt emelkedett az ár, illetve annyit romlott a forint, hogy az akkori 13,5 millió helyett (bruttó 15 milliós listaár mínusz az akkori 1,5 milliós támogatás) most már 18 millióba kerülne az alap SR+ itthon. Hasonlóan a magas ár miatt esett ki a Honda-e, a Kona és az e-Niro nagyobb aksis verziója, a DS3 Crossback és a BMW i3 is, hiszen ezekre már csak 500 ezer forint támogatás jár.

És persze itt van az ID3 is, de ekörül az autó körül egyelőre minden bizonytalan. Akik már lefoglalták a 1st Editiont, azok elvileg június 17-től konfigurálhatnak és szeptembertől kapják meg a kocsit. A forgalmazó erősen utal rá, hogy az alap 330 kilométeres hatótávú változat be fog majd férni 11 millió alá, de hogy ezt sima földi halandók mikortól rendelhetik meg Magyarországon, a kocsik mikor kerülnek kiszállításra, mennyi autót kap majd hazánk (a 1st-nél mindössze 80 jutott ide a 30 ezerből) és mennyire lesz majd ez fapados, nos ezeket nem tudjuk.

Egyéni preferenciák

A többi kieső versenyzőnél már jobban keverednek az objektív és szubjektív szempontok, de azért gyorsan fussuk ezt is végig.

Állami támogatással: Mazda MX-30

Persze több más tényező is volt, de alapvetően az alacsony hatótáv miatt estek ki nálam  a Mini SE, a Mazda MX-30, illetve a kis akkus Kona/e-Niro páros. Elnézést, de szerintem a 300 km alatti WLTP hatótáv ma már nem elfogadható 11 millió forintért, ráadásul a Mini és a Mazda esetében autópályán ez már bőven 200 km alatti hatótávot jelent a gyakorlatban.

Állami támogatással: Kia e-Niro (39 kWh)

A Kona és az e-Niro kis aksija pedig a mai műszaki színvonalhoz képest gyenge DC töltési teljesítménnyel bír, tehát az SUV forma miatt alacsony a hatótáv, de legalább lassan is tölt. Ha pedig a Honda enged is 100 ezer forintot, hogy beférjen az új Honda E a keretbe, a hatótáv és a mini csomagtér miatt akkor is kiesne.

Állami támogatással: Hyundai Kona electric (39 kWh)

A Zoenak jó a hatótávja, viszonylag OK a töltési sebessége, ráadásul most is Renault-m van és nagyon szeretem, de a design nekem túl csajos, túl „cukorfalat”, egy női retikül. Másnak lehet pont emiatt jön majd be. Ennyi pénzért a Corsa/208 páros pasisabb külsővel bír és gyorsabban is tölt – igaz, a Zoe hatótávja jobb egy kicsivel.

Állami támogatással: Renault ZOE

A Leaf most tényleg nagyon jó vétel lett a legújabb árengedmény nyomán, a hatótáv sem rossz és ez a generáció egészen csinos lett külsőre. Ezzel együtt én nem akarok olyan autót, amelyik nem menedzseli aktívan az aksi hőmérsékletét, mert a tapasztalat szerint hosszú távon ez csökkenti a legdrágább alkatrész élettartamát és villámtöltési gondokat is okozhat. A másik ilyen problémám a CHAdeMO töltő: bár az első generációs Leaf miatt Európa szerte sok ilyen van, a Nissan mára már nagyjából egyedül maradt kontinensünkön ezzel a szabvánnyal, így félő, hogy az új, jövőben épülő töltők már nem lesznek kompatibilisek. Én nagyon sok formátumháborút végigkövettem már az elektronikában és ez innentől kezdve egy egyirányú utca. Előbb utóbb a Sony is elkezdett VHS videót gyártani és a Toshiba is Blu-rayre váltott – csodálkoznék, ha a következő Leaf már nem CCS töltős lenne Európában.

Állami támogatással: Nissan LEAF

Csak egy maradhat

Most, hogy már így átrostáltuk a felhozatalt, nézzük mi maradt választéknak.

Állami támogatással: Peugeot e-208

Az Opel Corsa-e / Peugeot 208 páros elsőre megfogja az embert a tetszetős külsővel. Ezek a kisautók ma már 4 méteresre nőttek, kompromisszumot csak a hátsó utasok térérzetében és a csomagtér méretében kell kötni. Számomra ezek még vállalható nyűgök, mivel legtöbbször egyedül, vagy ketten utazunk benne. Amit sajnálok, hogy a Peugeot 3D i-Cockpit még felárért sem rendelhető, az Opel kormány mögötti kijelzője pedig olyan mintha 5-10 évvel ezelőtt gyártották volna.

Állami támogatással: Opel Corsa-e

Jelenlegi nagy favoritom a Peugeot 2008, aminek nemrég csökkentette a forgalmazó az árát 11 millió alá. Nem vagyok egy SUV/CUV rajongó, de a kocsi formája és a gyári alap narancs szín azonnal beindították a nyáltermelésemet. Belül is igen gusztusos a 2008, de sajnos az alap verzióban a 208-hoz hasonlóan itt is analóg műszereket találunk és a középső kijelzőt felár ellenében sem cserélhetjük 10 colosra.

Le kell mondani a vezeték nélküli telefontöltőről és első parkoló szenzorokat sem rendelhetünk, pedig jól jönne a szűk városi parkolókban egy ilyen hosszú orrú autónál. Ezeket sajnos csak a magasabb Allure felszereltséghez érhetőek el, de az már nem fér be 11 millió alá. Az Active és az egyel magasabb Allure közötti árkülönbség korábban 600 ezer forint volt, de most így 4,3 millió lenne. Jaj. (Mondjuk, hogy egy eredeti listaáron 12,7 milliós autóba miért fizetős extra az elektromos hátsó ablakemelő és miért a 6 milliós alap benzines műszerfalát kapta meg, azt nem értem).

Állami támogatással: Peugeot e-2008

A 2008 abszolút orvosolja a kistestvérek hátsó helykínálattal és csomagtérrel kapcsolatos problémáit, ráadásul a magasabb építés miatt könnyebb be és kiszállni és a csomagokat sem kell olyan mélyről kipakolni. Mindennek az ára jelenleg nagyjából 5% hatótáv az öcsihez képest, ami még éppen belefér a saját WLTP limitembe (320 km).

Állami támogatással: Hyundai Ioniq electric

Végül itt van az állandó jelölt, a 38-as aksis új Ioniq, a világ leghatékonyabb villanyautója. A forma tetszetős és elegáns, a hátsó lábtér és a csomagtér is tágas, a hatótáv pedig papíron a 2008-asét tudja – a valóságban szerintem van az jobb is, főleg nagyobb sebességnél. 8,5 millióért no brainer, nem igaz? Nos, a kompromisszum itt egyrészt a DC villámtöltés sebessége, ami sajnos még az előd modellénél is szerényebb. 80%-ig nagyjából másfélszer annyi idő kell neki, mint a fenti versenytársaknak (plusz 15 perc) és ahogy terjednek majd a 100 kW-os (és gyorsabb) töltők, úgy lesz egyre fájdalmasabb ez a probléma. A másik gond az, hogy semmi, de semmi extra nem fér bele, még színt sem lehet választani és a középső képernyő is a kisebbik, csúnyábbik – mondjuk a gyári felszereltség amúgy nem rossz. Problémásabb már, hogy információink szerint annyira nincs raktáron Comfort felszereltségű modell, hogy aki most rendel kb. 1 évet várhat a kocsira. Ehh.

First world problems

Csattognak a fogaskerekek az agyamban, de ez így egyelőre csak elméleti küzdelem. Tibor épp most tesztelte a Peugeot e-208-at, ha minden jól megy hamarosan kapunk Corsát és 2008-at is, úgyhogy majd kipróbálom azokat, a tesztvezetés tapasztalatait pedig természetesen megosztjuk olvasóinkkal is. Aztán ki tudja, lehet a végén találok egy Ioniqot valami raktár mélyén és beérik Szöcske térítő munkája. Igazi első világbeli problémák ezek, de 2,5 millió okom van rá, hogy törjem a fejem.

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.