A legfontosabb elektromos Ford is késik

Legalább fél évet csúszik a Ford F-150 tisztán elektromos változatának megjelenése, derült ki a CNBC Jim Farleyval, az amerikai autógyártó vezérigazgató-helyettesével készült interjújából. A legfrissebb információk szerint a villanyos pick-up leghamarabb 2022 közepén kerülhet az Egyesült Államok piacára, szemben a korábbi tervekkel, miszerint 2022 előtt már megvásárolható lesz a jármű. Ezt még a gyártó elektromos járművek fejlesztésére létrehozott külön részlegének, a Team Edisonnak a vezetője mondta az elektromos F-150-ről szóló pletykák megerősítésekor. A platós kisteherautóval egy időben érkezik a plug-in hibridként már elérhető Transit furgon teljesen elektromos változata is, melyről ugyan nem sokat árult el eddig a Ford, de feltételezhetően szintén később kerül piacra, mint ahogyan azt a vezetés korábban tervezte.

Jim Farley saját maga is kijelentette az interjúban, hogy a haszongépjárművek szegmense kiemelten fontos a gyártó számára mind Európában, mind az Amerikai Egyesült Államokban. Ennek ellenére mégis két olyan termék bevezetését halasztja el, melyen nagyon sok múlhat a Fordnál. A két legnagyobb vetélytárs, a Tesla és a General Motors 2021 második felében, azaz a Fordnál közel egy évvel hamarabb piacra dobná saját elektromos pick-upját, és bár elképzelhető, hogy a koronavírus miatt a Cybertruck és a GMC Hummer EV megjelenése is csúszik, óriási jelentősége van annak, hogy melyik járművet tudják leghamarabb kézhez kapni a zéró kibocsátású platósra váró fogyasztók. És persze ott vannak a kisebb start-upok, mint például a Rivian, mely a jövő év elején már szállítaná R1T elnevezésű pick-upját, vagy a Lordstown Motors, mely június végén mutatja be a volt GM-gyárban készülő járművét.

Zárt kisteherautó kategóriában sem ártana sietnie a Fordnak, hiszen a PSA Csoport törekvéseivel kezd egyre szélesebb választék megjelenni az áruszállítással foglalkozó cégek számára, ráadásul már a General Motors is elkezdett dolgozni egy elektromos furgonon, hogy legalább ezt a szegmenst ne tálcán kínálja a Tesla elé.

Az újratervezett, következő generációs hagyományos Ford F-150 július végén mutatkozik be, ez adhat némi támpontot arról, hogyan fog kinézni a két év múlva érkező villanyos változat.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.